« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
STARA RETORIKA

Sanader se vraća kako bi "ojačao" HDZ

Podupire Vladu, ali mu se ne sviđa način vođenja HDZ-a, moguće je da se vrati u Sabor

(Marko Miscevic / CROPIX )
Više o

Ivo Sanader

,

Ivo Sanader ostavka

,

Sanader povratak

Medije je danas iznenadilo priopćenje u kojem je bivši premijer Ivo Sanader pozvao novinare na izvanrednu press konferenciju u središnjici HDZ-a.

Iako je bilo najavljeno da će komentirati izjave predsjedničkog kandidata Andrije Hebranga kako su ogranci HDZ-a bili protiv toga da se Sanader uključi u Hebrangovu predsjedničku kampanju, bivši premijer iskoristio je priliku da najavi povratak u politiku.

"Od danas ću u potpunosti aktivirati svoju statutarnu ulogu počasnog predsjednika HDZ-a. Donio sam tu odluku budući da je HDZ u prvom krugu predsjedničkih izbora polučio najlošiji rezultat od osnutka 1989. do danas. Odgovornost ne leži samo u kandidatu Andriji Hebrangu nego u nesnalaženju u vođenju stranke", rekao je Sanader.

Odbacio je tumačenja kako je riječ o slabljenju predsjednice HDZ-a, Jadranke Kosor, ističući da se radi o "jačanju HDZ-a".

"Dajem potpunu potporu Jadranki Kosor, ne samo zato što ispunjava naš program rada iz 2007. već i što se dobro nosi s gospodarskom krizom. Međutim, deficit u vođenju stranke je očit i zbog toga je HDZ polučio najgori rezultat na nacionalnoj razini od 1989. kada je osnovan", rekao je.

Objasnio je da mu statutarna dužnost počasnog predsjednika daje pravo sudjelovana u svim stranačkim tijelima kao i pravo glasa. Nezadovoljan je što se središnja tijela HDZ-a nisu redovito sastajala (Predsjedništvo, Nacionalno vijeće i Središnji odbor).

Dodao je da je njegova odluka o povlačenju iz aktivne politike bila velika pogreška i u uobičajenom stilu najavio: "Moj moratorij na mogući povratak u Sabor ističe 15. siječnja, a nakon toga je sve moguće. HDZ je pobjednička stranka, a ne stranka od 12 posto."

Naglasio je kako nije upleten u aferu oko prodaje Hypo banke te da HDZ mora odlučiti hoće li na predsjedničkim izborima podržati Bandića ili Josipovića: "Ja ću osobno dati potporu onom kandidatu za kojeg se odluči predsjedništvo stranke."

Na pitanje novinara da pojasni razloge svog iznenadnog povlačenja prije šest mjeseci, odgovorio je: "Glavni razlog je što nisam bio spreman prodavati hrvatski teritorij. Htio sam proizvesti šok. Ne mogu komentirati sporazum sa Slovenijom jer ga nisam vidio."

Na pitanje namjerava li se ponovno kandidirati za predsjednika stranke, Sanader je rekao kako o tome ne razmišlja.

Sanader je odbacio tvrdnje Andrije Hebranga da su se predsjednici HDZ-ovih županijskih organizacija usprotivili Sanaderovu angažmanu u predsjedničkoj kampanji.

"Nazvalo me je nekoliko predsjednika županijskih organizacija, a i s nekima sam razgovarao na moju inicijativu. Među njima su i neki ministri koji vode županijske organizacije, koji su rekli da to nije točno", kazao je Sanader.

Upitan znači li nazočnost 15-tak HDZ-ovih zastupnika na njegovoj konferenciji za novinare rascjep u HDZ-ovu Klubu, odgovorio je kako je rascjep nemoguć te objasnio da su se u stranačkoj središnjici susreli ljudi koji su došli pitati što se događa.

Sa Sanaderom su na konferenciji bili i predsjednik Sabora Luka Bebić te HDZ-ovi zastupnici Božica Šolić, Emil Tomljanović, Krunoslav Markovinović, Mario Zubović, Jerko Rošin, Boris Kunst, Niko Rebić, Stjepan Fiolić, Karmela Caparin, Vedran Rožić, Nikola Sopčić, Josip Đakić, Petar Selem i Ivanka Roksandić.

03.01.2010. 12:28:54
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    admin
    03.01.2010. 14:03
    o bože... pa stvarno bumo propali ove godine
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh