« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
KLUPKO SE TEK SAD ODMOTAVA

Sanader proveo noć u Remetincu, uskoro ispitivanje u USKOK-u

Osim u slučaju Fimi medije, Sanadera se sumnjiči i u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede (HEP) s Diokijem

Ivo Sanader
Ivo Sanader (Damjan Tadić/CROPIX)
Više o

Ivo Sanader

,

Remetinec

,

izručenje

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader je uz jaku policijsku pratnju doveden oko 21,50 sati u zagrebački zatvor Remetinec, nakon što je sinoć izručen Hrvatskoj.

Pred samim zatvorom kolona od šest policijskih automobila, praćena s dva policijska motocikla, nakratko se zaustavila na pružnom prijelazu zbog prolaska teretnog vlaka. Sanader je u Remetinec doveden automobilom iz pritvora u Salzburgu u kojem je proveo sedam mjeseci.

Policijskim vozilom iz Salzburga prevezen je do slovenske granice, gdje ga je preuzela tamošnja policija i prevezla do granice na Bregani. Tu ga je prihvatila hrvatska policija, nakon čega je u štićenoj koloni policijskih vozila u zatvorski krug dovezen oko 21,50 sati. Kolonu su ispred zatvora dočekali mnogi novinari i fotoreporteri koji nisu imali priliku fotografirati bivšeg premijera jer je dovezen vozilo sa zatamnjenim staklima. Okupilo se i nekoliko desetaka znatiželjnika.

Prije dolaska kolone ispred zatvora je stigla interventna policija i zaustavljen je promet cestom koja vodi do zatvora.

Sanader će, kao i ostali pritvorenici, u zatvoru proći propisanu proceduru, među ostalim i liječnički pregled, nakon čega će biti smješten u ćeliju. Po prijašnjim najavama, za njega je pripremljena jednokrevetna ćelija na ženskom odjelu, gdje je, također zbog sigurnosnih razloga, smješten i bivši general Vladimir Zagorec.

Čeka ga istražni pritvor od mjesec dana

Sanaderu će u Remetincu uručiti istražni zahtjev i odluku o jednomjesečnom istražnom zatvoru koji mu je još prije sedam mjeseci određen zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke u slučaju Fimi medije. Od primitka tih rješenja Sanader ima pravo žalbe u roku od tri dana.

U aferi Fimi medija bivši premijer i nekadašnji predsjednik HDZ-a kao prvoosumnjičeni se tereti da se udružio s bivšim šefom carine Mladenom Barišićem i ostalim osumnjičenicima te zloporabio premijerski položaj i ovlasti kako bi iz ministarstva i državnih poduzeća, preko privatne tvrtke po kojoj je afera dobila ime, izvukao novac. Sumnja se da je tako izvučeno oko 100 milijuna kuna, od čega je dio navodno završio i u tzv. crnim fondovima HDZ-a. Sanadera se navodno tereti da se okoristio iznosom od 28 milijuna kuna.

Očekuje se da će Sanader vrlo brzo biti priveden na ispitivanje u sjedište USKOK-a kako bi se očitovao o mnogim sumnjama za koje ga se tereti u još nekoliko antikorupcijskih istraga. Nakon izjašnjavanja o krivnji on i njegovi branitelji trebali bi dobiti uvid u cjelokupni spis i dokaze kojima raspolaže USKOK.

Osim u slučaju Fimi medije, Sanadera se sumnjiči i u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede (HEP) s Diokijem, u vlasništvu Roberta Ježića, te u slučaju uzimanja provizije od 3,5 milijuna kuna tijekom pregovora s Hypo bankom o davanju zajma Hrvatskoj 1995., dok je bio zamjenik ministra vanjskih poslova. Tereti ga se i da je Ježićevoj tvrtki pokušao pribaviti nezakonitu dobit od 10 milijuna eura na štetu državnog poduzeća JANAF-a, a sredinom lipnja protiv njega je pokrenuta i istraga zbog sumnje da je primio 10 milijuna eura mita za prepuštanje upravljačkih prava u Ini mađarskome MOL-u.

U međuvremenu protiv njega se vodi istraga i u Austriji zbog sumnje u pranje novca, no još nije podignuta nijedna optužnica. Sanader je u Austriji uhićen 10. prosinca prošle godine i od tada je bio u pritvoru u Salzburgu.

Nekoliko mjeseci protivio se izručenju tvrdeći kako u Hrvatskoj neće imati pošteno suđenje i da je žrtva političkog progona, no nedavno je promijenio mišljenje i pristao na izručenje po pojednostavljenom postupku. Njegovi zagrebački branitelji objasnili su kako bivši premijer ne želi svojim slučajem opterećivati završetak pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om.

Tijekom istraga Sanaderu i njegovoj obitelji blokirana je imovina, bankovni računi te vrijedna zbirka umjetnina zaplijenjena iz obiteljske vile u Kozarčevoj ulici u Zagrebu.

Kronologija kaznenog postupka

Donosimo kronologiju događaja u vezi s kaznenim postupkom protiv bivšeg premijera Ive Sanadera.

- 9. prosinca - DORH od Hrvatskog sabora zatražio skidanje imuniteta Sanaderu, koji je nakon odlaska s premijerske dužnosti aktivirao zastupnički mandat. Bila je to prva potvrda da je pokrenut kazneni postupak protiv bivšeg premijera kojega su mediji više mjeseci povezivali s nekoliko korupcijskih afera. I dok se u Saboru pripremala sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva, Sanader je gotovo istodobno otputovao iz Hrvatske u Sloveniju, prešavši granicu bez problema. Policija je poslije objasnila da nije imala nikakve zakonske osnove da ga zaustavi jer je tada još imao imunitet koji mu je Sabor jednoglasno ukinuo u popodnevnim satima. Time je odobreno njegovo uhićenje i pritvaranje zbog udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, to jest izvlačenja oko 80 milijuna kuna iz državnih poduzeća i ministarstava u aferi Fimi medija te zlouporabe premijerskog položaja i ovlasti u slučaju nezakonita poslovanja HEP-a s Diokijem, pri čemu je HEP navodno oštećen za 6,3 milijuna kuna. Vlasnik Diokija, koji je od HEP-a dobivao struju po znatno nižim cijenama od tržišnih, Robert Ježić isti je dan navečer uhićen u Zagrebu. USKOK je potom i formalno pokrenuo istragu protiv Sanadera, a sudac istrage odredio jednomjesečni istražni zatvor. Mediji su objavili da je Sanader osumnjičen na temelju iskaza njegova prijatelja i bivšeg šefa Carine Mladena Barišića, suosumnjičena u aferi Fimi medija

- 10. prosinca - MUP je po nalogu USKOK-a raspisao tjeralicu za njim, a Sanader je preko pojedinih hrvatskih medija poručio da nije u bijegu te da se vraća u Hrvatsku. Ocijenio je da je žrtva političkog progona. U popodnevnim satima austrijska policija ga na temelju međunarodne tjeralice uhićuje na autocesti u blizini Salzburga te ga privodi na tamošnji sud koji mu određuje ekstradicijski pritvor. Hrvatski MUP potom objavljuje kako ima informaciju da je Sanader dan prije iz Muenchenu trebao poletjeti u Washington, a njegov brat za austrijske medije izjavljuje da se Sanader želio vratiti u Hrvatsku i predati vlastima čim je saznao za istragu protiv njega.

- 12. prosinca - Sanader je ponovno izveden pred suca istrage u Salzburgu pred kojim je rekao da se ne osjeća krivim.

- 13. prosinca - zagrebački Županijski sud blokirao je bankovne račune Ive Sanadera i njegove uže obitelji te udjele u nekoliko tvrtaka u kojima je bivši premijer suvlasnik. Vila u Kozarčevoj ulici u kojoj žive Sander i njegova obitelj nije blokirana. Isti dan hrvatsko ministarstvo pravosuđa uputilo je austrijskom ministarstvu pravde zahtjev za izručenje.

- 21. prosinca - austrijsko državno odvjetništvo za korupciju pokrenulo je kazneni postupak protiv Sanadera zbog sumnje u pranje novca. Prijavila ga je jedna tirolska banka koja sumnja da Sanader raspolaže računima povezanima s korupcijskim slučajevima za koje je osumnjičen u Hrvatskoj.

- 22. prosinca - Sanadera putem videoveze ispitalo istražno povjerenstvo koruškog parlamenta o austrijskoj aferi Hypo banka. On poručuje da mu je savjest čista te da nikad nije ni tražio ni primio novac niti ikakvu proviziju.

- 23. prosinca - Sanader videovezom pred austrijskim državnim odvjetništvom za korupciju zanijekao pranje novca za koje je osumnjičen.

- 27. prosinca - salzburški sud Sanaderu produljio pritvor na još mjesec dana zbog opasnosti od bijega i prikrivanja dokaza. U Zagrebu sudski ovršitelj i policajci iz vile Sanaderove obitelji u Kozarčevoj ulici počeli plijeniti zbirku umjetnina kao jamčevinu da će se država moći naplatiti ako se u sudskom postupku pravomoćno dokaže Sanaderova krivnja. Njegov bečki branitelj Werner Suppan kazao je da je Sanader zabrinut zbog odnosa hrvatskih vlasti prema njegovoj obitelji jer su im bile oduzete osobne isprave, privremeno im je bio onemogućen ulazak u vlastitu kuću te blokiran suprugin osobni bankovni račun.

- 21. siječnja - Sanader za list Salzburger Nachrichten odbacio sve USKOK-ove sumnje te izjavio da se osjeća progonjenim i da su mu ograničena prava jer su ga mediji i političari unaprijed osudili. Kazao je i da neće pristati na pojednostavljen postupak izručenja dok god ne bude u detaljima upoznat sa svime za što je u Hrvatskoj osumnjičen. USKOK obrani ne da uvid u spis pozivajući se na novi zakon o kaznenom postupku po kojemu okrivljeniku i njegovim braniteljima nije dopušten uvid u istražni spis prije nego pred istražiteljima da iskaz. Sanaderovi branitelji tvrde da je taj uvjet ispunjen kad je Sanader na ispitivanju u Austriji iznio obranu i rekao da se ne osjeća krivim za ono za što je osumnjičen u Hrvatskoj.

- 25. siječnja - USKOK potvrdio da je od austrijskih vlasti zatražio da ispitaju Sanadera o optužbama zbog kojih se traži njegovo izručenje.

- 4. veljače - na saslušanju u Salzburgu Sanader pred austrijskim državnim odvjetništvom za borbu protiv korupcije ponovno odbacio optužbe za pranje novca.

- 10. veljače - DORH objavio da su njegovi predstavnici i predstavnici USKOK-a dva dana boravili u Austriji radi istrage u slučaju Fimi media

- 3. ožujka - protiv Sanadera USKOK pokrenuo novu istragu zbog sumnje da je 1994. i 1995. kao zamjenik ministra vanjskih poslova zlouporabio položaj i s Hypo bankom se dogovorio o proviziji od sedam milijuna austrijskih šilinga za zajam od 140 milijuna šilinga koji je ta banka odobrila hrvatskoj vladi.

- 8. ožujka - USKOK je proširio istragu protiv Sanadera i Ježića zbog sumnje da su Ježićevoj tvrtki pokušali pribaviti nezakonitu dobit od 10 milijuna eura na štetu državnog poduzeća JANAF-a.

- 9. svibnja - Zemaljski sud u Salzburgu odobrio Sanaderovo izručenje. Njegov bečki branitelj odmah je podnio žalbu, uz obrazloženje da Sanader u Hrvatskoj neće imati pošteno suđenje. No tada nastaje preokret i zagrebački branitelj Goran Suić izjavljuje da Sanader pristaje na hitan postupak izručenja jer ne želi svojim slučajem opterećivati završetak pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om. Obrana potom povlači žalbu na odluku o izručenju koja time postaje pravomoćna.

- 7. lipnja - Vrhovni zemaljski sud u Linzu odbacio Sanaderovu žalbu na pritvor.

- 14. lipnja - Obranu bivšeg premijera pojačao zagrebački odvjetnik Čedo Prodanović.

- 21. lipnja - USKOK potvrdio da je protiv Sanadera otvorio novu istragu zbog sumnje da je zloporabio položaj i ovlasti te primio 10 milijuna eura mita od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija, kojemu je zauzvrat omogućio preuzimanje upravljačkih prava u hrvatskoj naftnoj tvrtki Ini. Sanader i mađarska naftna tvrtka MOL odbacili su te sumnje.

- 1. srpnja - Hrvatski sabor donio rješenje da bivši premijer Ivo Sanader od 1. lipnja ove godine ima pravo na plaću kao nezavisni saborski zastupnik u iznosu nešto višem od 16 tisuća kuna.

- 11. srpnja - austrijsko ministarstvo pravosuđa potvrdilo da je ministrica Beatrix Karl potpisala nalog za Sanaderovo izručenje.

- 18. srpnja - Sanader izručen Hrvatskoj.

19.07.2011. 09:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh