« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Predavanje u Beču

Dobra vijest - Sanader poručio da se ne vraća u politiku

Na predavanju u Beču bivši je premijer izjavio da će maglu prodavati podalje od Hrvata

(Danijel Soldo/CROPIX)
Više o

Ivo Sanader

,

Beč

,

predavanje

Sanader je predavanje održao na poziv Austrijskog društva za vanjsku politiku i Ujedinjene narode koje vodi bivši austrijski kancelar Wolfgang Schuessel. Schuessel je uoči predavanja u plenarnoj dvorani Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta podsjetio na Sanaderovu važnu ulogu u razvoju Hrvatske, poželjevši da "Hrvatska što je moguće prije postane punopravnom članicom EU-a. Sve austrijske stranke slažu se da je Hrvatskoj mjesto u europskoj obitelji država", dodao je bivši austrijski kancelar.

Sanader je, govoreći o početku pregovaračkog procesa s EU-om, s naglaskom na važnoj ulozi Austrije u tome, kazao da je Hrvatska zrela za pristup Uniji, dosljedna u provedbi reformi te da može biti uzor državama u susjedstvu koje teže članstvu u europskim integracijama. Istaknuo je da je Zagreb spreman pomoći susjednim državama na tom putu.

Proces europskog ujedinjenja ne može biti potpun bez Hrvatske kao ni bez drugih država u jugoistočnoj Europi, poručio je Sanader. "Stabilnost jugoistočne Europe mora biti prioritet Europske unije jer je to važno za čitavu Europu", kazao je.

Po njegovim riječima, za Hrvatsku je vrlo bitna suradnja sa susjednim državama, za što se, kako je rekao, sam zauzimao dok je bio predsjednik vlade, a to sada nastavlja i njegova nasljednica Jadranka Kosor. Sanader je ustvrdio da hrvatsko društvo postaje sve tolerantnije, da je hrvatski politički sustav moderan i napredan te da ga podupiru sve nacionalne manjine.

Odgovarajući na pitanja o korupciji, kazao je da nijedna država nije imuna na nju te da je važna zadaća svake države učinkovito suzbijati korupciju i svekolike oblike kriminala.

Glede otvorenih pitanja s Haaškim sudom Sanader je izjavio kako ne poznaje "ni jednog pesimista koji je ostvario svoj cilj".

Bivši austrijski kancelar i predsjednik Austrijskog društva za vanjsku politiku i Ujedinjene narode Wolfgang Schuessel podsjetio je na golem Sanaderov angažman u pregovorima Hrvatske s EU-om i u provedbi nužnih reforma za članstvo u Uniji. "Austrija će i dalje snažno podupirati Hrvatsku na putu u punopravno članstvo Europske unije", poručio je Schuessel.

Obrativši se "posebno hrvatskim novinarima", Sanader je poručio da današnje predavanje ne znači njegov povratak u politiku. (hina/metro-portal)

25.11.2009. 22:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh