« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Janša kritizira

Arbitražni sporazum loš je za slovenske interese

Odluka da se potpiše arbitražni sporazum s Hrvatskom nije bila dobra, rekao je bivši predsjednik slovenske vlade i sadašnji oporbeni čelnik Janez Janša

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

Slovenija

,

Janez Janša

,

arbitražni sporazum

"Odluka da se potpiše arbitražni sporazum nije bila dobra i mogla bi imati trajne posljedice za slovenske državne interese", rekao je Janša na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Janša traži da predsjednik vlade Borut Pahor "učini korak natrag" i ne uputi sporazum u ratifikaciju, odgovarajući tako na Pahorove tvrdnje da je arbitražni sporazum za Sloveniju dobar i da nema alternative.

Po Pahoru, Slovenija je sporazumom ojačala svoj položaj u jugoistočnoj Europi i međunarodnoj zajednici, a granični bi prijepor, kad se ne bi riješio u mandatu sadašnje vlade, uzrokovao političke i sigurnosne rizike za Sloveniju.

Ako se nastavi postupak potvrde sporazuma, to bi štetilo slovenskim državnim interesima i u budućnosti stvaralo nove podjele među Slovencima, smatra međutim Janša. On tvrdi da je Pahorova vlada u rješavanju otvorenih pitanja s Hrvatskom "solirala" i razgovore vodila bez suradnje s oporbenim političkim strankama te se u tom soliranju "izgubila".

Pahor je u srijedu na konferenciji za novinare rekao da će sa svim predsjednicima stranaka uskoro razgovarati o arbitražnom sporazumu te kako se nada da će to omogućiti potvrdu sporazuma jer ne vidi drukčije rješenje. (hina/metro-portal)

25.11.2009. 21:49:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh