« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
ISPITIVANJE U AUSTIJI

Sanader nastavlja po svom: Nisam kriv, savjest mi je čista

Bviši premijer tvrdi da mu je savjest čista, Austrijanci Sanadera ispituju o utjecaju politike na poslovanje Hypo banke

Ivo Sanader
Ivo Sanader (Damjan Tadic / CROPIX)
Više o

Ivo Sanader

,

Hypo banka

,

afera Hypo

Bivši predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader odbacio je u srijedu, u iskazu pred istražnim povjerenstvom koruškog parlamenta o aferi Hypo, da je u slučaju prodaje Hypo-Group Alpe Adria (HGAA) bavarskoj BayernLB 2007. godine intervenirao kod Hrvatske narodne banke, prenosi austrijska novinska agencija APA.

Sanader je u iskazu potvrdio da ga je tadašnji predsjednik bavarske vlade Edmund Stoiber zamolio da intervenira. Sanadera, koji se nalazi u pritvoru u Salzburgu, povjerenstvo u Klagenfurtu ispitivalo je putem video veze.

Pritom je potvrdio da ga je Stoiber stvojedobno u telefonskom razgovoru te u kasnijem osobnom susretu zamolio da intervenira. Sanader tvrdi da je Stoiberu odgovorio da je Hrvatska narodna banka neovisna i da nema mogućnosti intervencije u njezine odluke.

Predsjednik istražnog povjerenstva, zastupnik Zelenih u koruškom parlamentu Rolf Holub, predočio je nato Sanaderu izjavu guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog, koju je dobio osobno od njega.

Prema toj izjavi, Sanader je tada rekao Rohatinskom da bi bilo u nacionalnom interesu kad se ne bi protivio prodaji. Sanader je pred povjerenstvom izjavio da se ne sjeća da je to rekao. Prema njegovim riječima, on je jednom spomenuo Rohatinskom Hypo banku i upitao ga kako to izgleda.

"Loše", navodno mu je odgovorio Rohatinski, dodajući da Bavarcima mora postaviti više zahtjeve, te bi u tom slučaju možda moglo sve funkcionirati. Sanader je također povjerenstvu izjavio da ne vidi povezanost između prodaje Hypo banke Bavarskoj i toga da mu je Stoiber uručio bavarsko odličje. Ustvrdio je da, koliko se sjeća, s austrijske strane nije bilo intervencija kod prodaje Hypo banke te da nije imao nikakvog kontakta s koruškim političarima. Osim toga, Sanader je izjavio kako nikad nije upoznao pokojnog koruškog čelnika Joerga Haidera.

Također je ustvrdio da se nije bavio razvitkom Hypo banke te da je susreo bivše članove uprave banke u Austriji Wolfganga Kulterera i Guentera Striedingera, ali da ih nije pobliže poznavao. Odlučno je odbacio tvrdnje da je primao proviziju te da je pomagao hrvatskim tvrtkama da dobiju kredite od Hypo banke.

Potvrdio je da je ministarstvo vanjskih poslova 1995., u vrijeme kad je on bio zamjenik ministra, dobilo kredit od Hypo banke u visini tadašnjih oko 140 milijuna austrijskih šilinga, te da je kredit iskorišten za izgradnju diplomatske službe i kupovinu zgrada za veleposlanstva.

Što je Sanader rekao istražiteljima:

"Savjest mi je po pitanju slučaja Hypo čista, jer nikad nisam tražio, niti primio novac od bilo koga."

"Žrtva sam političkog progona, mediji me unaprijed osuđuju."

"Ja sam bivši premijer jedne nezavisne države, molim vas, postavljajte mi prikladna pitanja."

"Jadranka Kosor, moja zamjenica, bila mi je najbliža suradnica i najbliža prijateljica."

O odlasku: "Htio sam izazvati šok u Europskoj uniji."

22.12.2010. 15:34:40
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    22.12.2010. 19:01
    nisam bježao, nisam kriv... nagradno pitanje: koja je veza između ove dvije izjave? :-P
  2. avatar
    xena
    22.12.2010. 19:59
    ma nek se goni vise. taj laze kad zine. skupa sa svojim kompanjonima iz hdza
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh