« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
KORAK BLIŽE

Hrvatska zatvorila još tri poglavlja

Zatvorena su poglavlja 24 - Pravda, sloboda i sigurnost, 27 - Okoliš i 31 - Vanjska, obrambena i sigurnosna politik

Jandroković i Rehn
Jandroković i Rehn (Getty Images)
Više o

Gordan Jandroković

,

Hrvatska EU

,

zatvaranje poglavlja

Hrvatska je u srijedu zatvorila još tri poglavlja u pristupnim pregovorima s Europskom unijom i napravila dodatni korak prema ispunjavanju svoga cilja o dovršetku pregovora do kraja mađarskog predsjedništva u lipnju sljedeće godine.

Hrvatska je na međuvladinoj konferenciji o pristupanju na ministarskoj razini zatvorila pregovore u poglavljima 24 - Pravda, sloboda i sigurnost, 27 - Okoliš i 31 - Vanjska, obrambena i sigurnosna politika.

Hrvatska sada ima ukupno 28 zatvorenih poglavlja i za sljedeću godinu preostaje još sedam poglavlja, odnosno šest ako se ne računa poglavlje Ostala pitanja o kojem se ne vode pregovori.

Europska pravna stečevina podijeljena je u 35 poglavlja, a u dva poglavlja (Institucije i Ostala pitanja) pregovori se ne vode jer u njima nema pravne stečevine koju treba prenijeti u nacionalno zakonodavstvo.

"Hrvatska je napravila veliki napredak, 2010. je bila impresivna godina u kojoj je zatvorila 11 poglavlja, čime se broj zatvorenih poglavlja popeo na 28. Hrvatska je napravila znatan napredak i u preostalih šest poglavlja, što je dobra osnova za njihova zatvaranje sljedećih mjeseci. To pokazuje odlučnost hrvatskih vlasti da nastave s reformama", izjavio je na konferenciji za novinare povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

Belgijski ministar vanjskih poslova Steven Vanceker, čija zemlja predsjedava Vijećem EU-a u ovom polugodištu, rekao je kako se sada sa "sigurnošću može reći da je završetak pregovora na dohvatu".(hina/metro-portal)

22.12.2010. 16:22:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh