« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Stjepan Mesić

Sanader je vjerojatno znao nešto o velikim poslovima i aferama

Hrvatski predsjednik ocijenio je da je u Hrvatskoj danas stvorena nova politička klima zbog koje je došlo do istraga i uhićenja povezanih s raznim aferama

(Biljana Gaurina/CROPIX)
Više o

Ivo Sanader

,

Stjepan Mesić

,

afere

Predsjednik je danas tradicionalno u svome uredu primio skupinu građana na susret uz kavu, a novinare je zanimalo njegovo mišljenje o razlozima koji su doveli do otvaranja raznih afera i uhićenja, odgovornosti ministra prometa Božidara Kalmete za stanje u HAC-u, mišljenje o proračunu za iduću godinu te što će raditi nakon prestanka obnašanja predsjedničke dužnosti.

Upitan o razlozima otvaranja afera, Mesić je podsjetio na to da je šest godina trebalo za razrješenje afere kamioni kod koje se, rekao je, evidentno radilo o kršenju zakona. "Očito kad je na dnevni red došla afera kamioni i kad se išlo u raščišćavanje i institucije počele obavljati svoj posao, pojavili su se i drugi slučajevi. Ali, mislim da je više do toga došlo jer je stvorena nova politička klima. Očito da je negdje bilo zadržavanja u ladicama. Te prijave nisu došle danas ili jučer, ali očito da nije bilo političke volje", rekao je.

"Mislim da nije bilo političke volje ili je netko mislio da nije dobro uzbuđivati odgovorne u državi, pa je mislio možda da imaju lakši san, da ne treba baš puno toga poduzimati", dodao je u odgovoru na upit da li političke volje nije bilo kod bivšeg premijera Sanadera.

Novinare je zanimalo i je li sada stvorena klima da Sanader treba otići do državnog odvjetnika, a Predsjednik je odgovorio da, "ako državni odvjetnik bude tražio da bilo kakav intervju sa Sanaderom bude potreban, onda će taj razgovor obaviti".

Upitan što osobno smatra odgovorio je: "Opet me pitate nešto što ne mogu odgovoriti. Ne znam je li on bilo gdje, u bio kojem poslu koji se sada spominje izravno involviran. To je veliko pitanje, ali da je nešto o tome znao, o velikim poslovima, vjerojatno je znao", odgovorio je Mesić.

Naglasio je pritom kako je on uvijek tražio od Državne revizije da imenom i prezimenom navede one koji su kršili zakon "i da to onda ide DORH-u". "Nije dovoljno da Državna revizija samo kaže 'tu nisu radili po zakonu, neka sredstva su otuđena i pojeo vuk magare'. Uvijek sam tražio da se ide s imenima, ali valjda ćemo to sada doživjeti", naglasio je. (hina/metro-portal)

 

28.11.2009. 15:44:52
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Filip
    28.11.2009. 16:38
    Svi se prave ludi i šašavi u ovoj državi.možda bi nam trebalo kompletno psihijatrijsko vještačenje.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh