« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
OPĆI POTOP

Sanader i Čobanković istražuju se uz Fiolića

Ukupno četiri osobe i jedna tvrtka osumnjičeni su u aferi Planinska, među njima i Sanader i Čobanković

Sanaderu će natovariti još jednu optužnicu
Sanaderu će natovariti još jednu optužnicu (Arhiva)
Više o

Ivo Sanader

,

hypo leasing

,

Petar Čobanković

,

afera Planinska

,

Stjepan Fiolić

USKOK je pokrenuo istragu protiv bivšeg ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Petra Čobankovića i bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a Stjepana Fiolića, a najvjerojatnije i protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, te jednog sudskog vještaka tereteći ih da su malverzacijama oko prodaje poslovne zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu oštetili državni proračun za 26,4 milijuna kuna.

Županijski sud u Zagrebu je na prijedlog USKOK-a Fioliću, koji je uhićen sinoć u Maloj Mlaki nakon što se vratio sa službenog puta, odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, doznaje se od njegova odvjetnika Ante Madunića.

Uz četovoricu osumnjičenih za zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabe USKOK tereti i jednu tvrtku.

Za sad nema službene potvrde da je među osumnjičenicima i bivši premijer, jer je USKOK na svojim internetskim stranicama objavio samo dob osumnjičenika. No to se može zaključiti iz istražnog naloga u kojem je vidiljivo da je 59-godišnji prvoosumnjičenik sklapanje štetnog ugovora o kupnji nekretnine branio na užem kabinetu vlade.

Neslužbeno se doznaje da je Petar Čobanković već bio na ispitivanjnu u USKOK-u i da je za taj slučaj teretio Sanadera protiv kojeg se vodi već nekoliko postupaka zbog korupcije.

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković rekla je Hini da njezin branjenik nije bio na ispitivanju zbog tog slučaja i da ne zna da je protiv njega pokrenuta istraga.

Sanader i Fiolić su se, kako sumnja USKOK, dogovorili da će Vlada odobriti kupnju nekretnine u vlasništvu dvije tvrtke po cijeni znatno većoj od tržišne, kako bi jednoj od njih pribavili znatnu materijalnu korist.

Zatim su od Čobankovića zatražili da njegovo ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva obavi pripreme na temelju kojih bi vlada kupila nekretninu za potrebe tog ministarstva po cijeni znatno većoj o tržišne.

Fiolić je od stalnog sudskog vještaka za graditeljstvo zatražio da u elaboratu o procjeni navede da je vrijednost nekretnine znatno veća od stvarne, a što je i privhaćeno.

Na temelju procjene i prema uputama Sanadera Čobanković je putem stručnih službi pripremio prijedlog Vlade o kupnji nekretnine financijskim leasingom i zaključivanju ugovora s tvrtkom u iznosu od osam milijuna eura. USKOK tvrdi da je Čobanković znao da je iznos kojim bi se kupila nekretnina znatno veći od njezine stvarne vrijednosti, a o tome je obavijestio Sanadera koji je na užem kabinetu Vlade obrazložio da je sklapanje takvog ugovora korisno za Ministarstvo regionalnog razvoja.

Potom je Vlada na temelju Sanaderova obrazloženja ugovora i procjene, na zatvorenom dijelu sjednice u travnju 2009. odobrila sklapanje ugovora, čime je osumnjičenoj tvrtki pribavljena korist od najmanje 26,4 milijuna kuna na štetu proračuna.

Fiolić, koji je vlasnik lanca mesnica, prema pisanju medija zgradu u Planinskoj prvo je prodao Hypo Leasingu Croatia, nakon čega ju je u travnju 2009. po dvostruko višoj cijeni preko leasinga uzelo u 10-godišnji najam Čobankovićevo ministarstvo.


21.04.2012. 13:46:30
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Igre532.info
    21.04.2012. 20:38
    jao kako su pokrali državu pa to ima samo kod nas u Hrvatskoj!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh