« Život
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
BUKUREŠT

San za kolekcionare: Na dražbi osobne stvari Ceausescua

"Sviđalo se to nama ili ne, komunistički režim dio je naše povijesti", rekao je Alin Ciupala, stručnjak dražbovne kuće ArtMark koja organizira aukciju

Fotografija vijesti
Više o

Rumunjska

,

dražba

,

Nicolae Ceausescu

,

diktatori

U četvrtak će na dražbi u Bukureštu biti ponuđeni neki od predmeta koje su smaknutom rumunjskom diktatoru Ceausescu poklanjali brojni svjetski moćnici tog vremena, a najzanimljiviji među njima svakako su leopardova koža iz Afrike te jak izliven u bronci, prenosi Hina.

Na dan Ceausescuova rođenja (26. siječnja 1918.) dražba se održava pod naslovom "zlatno doba" kako su vlasti nazivale posljednje godina vladavine "conducatora" kada je propaganda uzdizala "uspjehe" režima, a narod muku mučio kako se prehraniti.

Ceausescu je svrgnut u prosincu 1989., i nakon samovoljne sudske presude smaknut sa suprugom Elenom.

"Sviđalo se to nama ili ne, komunistički režim dio je naše povijesti", rekao je Alin Ciupala, stručnjak dražbovne kuće ArtMark koja organizira aukciju.

Osim leopardove kože koju je bračni par dobio za putovanja po Africi, ponuđene po iskličnoj cijeni od 1.200 eura, kupci će se moći natjecati i za srebrnu golubicu, dar iranskoga šaha ili pak vuneni sag satkan u čast rumunjskih diktatora koji je trebao krasiti faraonsku palaču sagrađenu u središtu Bukurešta.

Kolekcionari će moći kupiti i albume s fotografijama bračnog para, primjerice s njihova ljetovanja na Crnome moru ili plakate kojima se veličaju postignuća njihove vladavine.

23.01.2012. 14:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh