« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina i 9 mjeseci
NOVOSTI

Samsung se hvali LPDDR5 memorijskim čipovima za smarthone

Novi LPDDR5 memorijski čipovi omogućit će značajno povećanje brzine obrade podataka s općim smanjenjem potrošnje energije

Novi memorijski čipovi za pametne telefone
Novi memorijski čipovi za pametne telefone (Samsung)
Više o

Samsung

,

memorija

,

smartphone

,

LPDDR5

Samsung Electronics najavio je 8 GB LPDDR5 memorijske čipove proizvedene na 10-nanometarskom litografskom procesu optimizirane za 5G mreža i umjetnu inteligenciju.

Novi LPDDR5 memorijski čipovi omogućit će značajno povećanje brzine obrade podataka s općim smanjenjem potrošnje energije. Prema Samsungu, LPDDR5 čipovi procesiraju podatke brzinom do 6400 Mbit / s na radnom naponu od 1,1 V i 5500 Mbit / s na radnom naponu 1,05 V. To je povećanje od 1,5 puta u usporedbi s LPDDR4X standardom 4266 Mbit / s. Pojednostavljeno, arhitektura novih modula sada može prenijeti do 51,2 GB podataka u samo jednoj sekundi ili oko 14 videa u FullHD formatu.

Ova brzina procesuiranja podataka omogućit će učinkovitiju obradu funkcija neuronske mreže ( AI aplikacijama i strojnom učenju), brže snimanje fotografija i videozapisa u Ultra HD formatu.

LPDDR5 - energetska učinkovitost

LPDDR5 čipovi troše za jednu trećinu manje energije pod opterećenjem u odnosu na LPDDR4X i dva puta manje u stanju pripravnosti. Kako bi se to postiglo, memorijski modul sinkronizira rad s procesorom i time smanjuje stresa kada je to potrebno, što se odražava na manju potrošnju energije. Osim toga, čipovi imaju duboko stanje mirovanja koji je mnogo učinkovitiji od stanju mirovanja LPDDR4X modula.

Očekuje se da će prvi pametni telefon s LPDDR5 čipovima biti dio Galaxy S10 modela čije se lansiranje očekuje početkom iduće godine. 

Piše: Sanja Ledinek
18.07.2018. 09:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh