« Zdravlje
objavljeno prije 16 godina i 1 mjesec
KOLUMNA

Samo naprijed, pojedite pizzu - smanjuje rizik od raka

Fotografija vijesti
Više o

ivo belan

,

pizza

,

integralne žitarice

Ove će godine prosječan Amerikanac pojesti 46 kriški, ili 12 kilograma pizze. Premda se ta količina približava hamburgeru - nacionalno omiljenoj hrani, mnogi se nutricionisti vesele i odobravaju taj trend. Primjerice, tipična pizza sa sirom, 30 posto svojih ukupnih kalorija osigurava od masti koje sadržava.

Međutim, to je daleko manje nego sendvič od tune (43 posto) i pečenog pileta (36 posto). Osim toga, sir pruža kalcij i kalij, a pečeno tijesto kompleksne ugljikohidrate. Dakle, vaša uobičajena pizza može biti upravo savršen obrok. Zatim, pizze su obično prelivene  sokom od rajčice. Nutricionistima je poznato da rajčica sadrži tvar likopen (koja im daje divnu crvenu boju)  i koja se pokazala djelotvornom u borbi protiv raka. Likopen je vjerojatno najsnažniji od svih antioksidansa.

Moćni likopenUmak od rajčice na pizzi sadrži likopen, koji se pokazao djelotvornim u borbi protiv raka. Likopen je vjerojatno najsnažniji od svih antioksidansa.

U istraživanju provedenom na 48 tisuća muških zdravstvenih radnika, utvrđena je značajno manja učestalost raka prostate među muškarcima koji su jeli pizzu ili drugu hranu sa sokom od rajčice, barem dvaput tjedno.

Muškarci koji nisu nikad uzimali sok od rajčice imali su 21 do 34 posto veću vjerojatnost da će oboljeti.

Prehrana bogata rajčicama pokazala se korisnom i za žene. U studiji objavljenoj 1997. godine, utvrđeno je da su žene, koje su u tkivu dojki imale veću koncentraciju likopena i drugih karotenoida, imale manju vjerojatnost obolijevanja od raka dojke, nego druge žene.

Talijanski su istraživači utvrdili da su i muškarci i žene, koji su imali 6-7 obroka s rajčicama tjedno, bili izloženi manjem riziku od raka želuca i debelog crijeva nego oni koji su tjedno imali samo dva takva obroka. Razumljivo, sve te preporuke su beznačajne i uzaludne ako posežete za pogrešnom vrstom pizze - one s hrpom sira ili debelom naslagom kobasica. Stavljanje na pizzu namirnica bogatih masnoćama potencijalno uništava učinke likopena. Prebacite se na sir i povrće. Što više povrća na pizzi, tim bolje!

Piše: Piše: dr. Ivo Belan
28.05.2008. 01:26:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh