« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
SUPER!

Samo 40 g sira dnevno štiti vas od infarkta

Odlična vijest za obožavatelje sira, no ipak ne zaboravite biti suzdržani, jer ovo ne znači da možete tamaniti sira baš koliko želite

Sira obavezno svaki dan!
Sira obavezno svaki dan! (Pixabay)
Više o

zdravlje

,

sir

Usprkos visokom udjelu masnoće, nova su istraživanja pokazala da su ljudi koji redovito jedu sir - zdraviji.

U časopisu "European Journal of Nutrition" objavljeni su rezultati analize 15 istraživanja provedenih u Europi i SAD-u, koja su pratila prehrambene navike i njihove posljedice na 200 000 osoba.

Tijekom istraživanja primijećeno je da osobe koje svakodnevno jedu količinu sira koja odgovara veličini kutije za šibice imaju 14% manje šansi razviti kardiovaskularne bolesti, i 10% manje šansi od obolijevanja od infarkta. 

No u istraživanju se nisu pratile promjene u prehrambenim navikama, pa se ne može reći jesu li osobe koje spadaju u tih 14% bile zdravije već na početku istraživanja. Također je moguće da se radi o osbama koje su vegetarijaci, pa je njihova prehrana otprije uključivala veće količine sira.

Ipak, dokazano je da konzumacija 40 g sira dnevno povećava razine "dobrog" kolesterola, a smanjuje količine "lošeg". Iako sir sadrži visoke količine zasićenih masti, kalcij u siru  sprječava te masnoće da budu apsorbirane u tijelo. No može li kalcij držati masnoće pod potpunom kontrolom?

Zato se upozorava da su nejasne dugoročne posljedice konzumacije te količine sira na razvijanje kardiovaskularnih bolesti. Kalcij iz mliječnih proizvoda igra presudnu ulogu u zdravlju organizma, no najveći problem leži u odnosu između kalcija i masnoća, koji je i dalje nemoguće predvidjeti.

Piše: Andrea Holi
04.12.2017. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh