« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 6 dana
MLJAC

Salata treba biti s malo - ulja

I maslinovo ulje i voće i povrće imaju odličan utjecaj na naše zdravlje, a kada ih spojimo njihovo djelovanje je još značajnije

Malo ulja i...
Malo ulja i... (Arhiva)
Više o

Šalata

,

ulje

Voće i povrće je puno nutrijenata poput vitamina, minerala i antioksidansa koji nam mogu pomoći u zaštiti organizma, ali i borbi protiv raznih bolesti.

Mnogi nutrijenti koji se nalaze u voću i povrću su topivi u vodi i tako vrlo jednostavno dospijevaju u naš organizam.

No neki od tih vrijednih spojeva nisu topivi u vodi nego ulju. Upravo zato bi dodatak ulja u salatu mogao pomoći vašem zdravlju.

Znanstvenici su kao primjer uzeli karotenoide, biljne pigmente koji voću i povrću daju jarke boje, a našem organizmu služe kao odlični antioksidansi.

Poznati su razni pozitivni učinci karotenoida na organizam, poput zaštite od raka i bolesti srca.

Istraživanjem objavljenom u časopisu "Molecular Nutrition and Food Research" dokazano je da je razina karotenoida u krvi puno veća nakon što su ispitanici konzumirali salatu s uljem, nego kada su konzumirali salatu bez ulja.

Je li bitno koje ulje koristimo?

Količina apsorbiranih karotenoida razlikuje se s vrstom ulja. Najbolji omjer korištene količine ulja i razine karotenoida u krvi imala su ulja s visokim udjelom jednostruko nezasićeni masnih kiselina, kao što su maslinovo ulje i hladno prešano ulje uljane repice.

Isti učinak ima i avokado koji je odličan izvor B vitamina i minerala poput magnezija, bakra i fosfora.

Koliko ulja je potrebno?

Isto istraživanje pokazalo je da 3 grama ulja ima jednak učinak kao i 20 grama. To znači da bi već jedna žličica maslinovog ulja imala veliki učinak na to koliko nutrijenata apsorbiramo iz voća i povrća. Prema uputama Europske agencije za sigurnost hrane, dnevna doza maslinovog ulja koja je potrebna da se uoči pozitivan učinak na organizam je 20 grama.

18.09.2020. 13:02:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  armando
  18.09.2020. 18:54
  malo ulja samo
 2. avatar
  Cranberry
  18.09.2020. 20:48
  Super da malo maslinovog
 3. avatar
  armando
  18.09.2020. 21:05
  odlično je pusa
 4. avatar
  Cranberry
  19.09.2020. 20:50
  Pusaaaa
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh