« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 7 mjeseci
BURNOUT

I radom od kuće možete izgorjeti na poslu

Svima onima čiji su domovi istodobno postali i njihovi uredi, ponudila je savjete koji bi im mogli pomoći da što učinkovitije razdvoje poslovni i obiteljski život

Izgorjeti možete i kod kuće
Izgorjeti možete i kod kuće (Arhiva)
Više o

rad od kuće

,

burnout

Nedavno istraživanje američkog Nacionalnog ureda za ekonomska istraživanja (NBER) pokazalo je da je prosječan radni dan u svijetu postao za 48,5 minuta dulji nego prije pandemije.

Studijom se pokušalo istražiti na koji su se način poslovni e-mailovi i obrasci sastanaka izmijenili u samo dva mjeseca nakon što su vlasti uvele karantenu u 16 gradova.

Dr Alexandra Solomon, profesorica i licencirana psihologinja na Institutu za psihiologiju obitelji Sveučilišta Northwestern u Evanstonu u američkom Illinoisu kaže da pojedinci u takvome stresnom okruženju radni dan mogu doživljavati i duljim nego što on objektivno jest.

"Mislim da drukčije doživljavamo vrijeme", kaže Solomon. "Čak i ako radni sati objektivno traju jednako, osjećaj je da radimo više."

Svima onima čiji su domovi istodobno postali i njihovi uredi, ponudila je savjete koji bi im mogli pomoći da što učinkovitije razdvoje poslovni i obiteljski život.

Komunicirajte sa svojim šefom i s kolegama - studija NBER-a je utvrdila da svi oni koji rade od kuće imaju češće, ali kraće sastanke i primaju više e-poruka, osobito nakon radnog vremena. Jensen smatra da je to zato što ljudima nedostaje njihova svakodnevna interakcija s kolegama i suradnicima.

Održavajte rutinu - prije pandemije, većina ljudi uživala je u uobičajenoj šalici kave prije prvog radnog sastanka ili u jutarnjoj tjelovježbi. Jaclyn Jensen, izvanredna profesorica na Visokoj poslovnoj školi Driehaus na Sveučilištu DePaul, savjetuje da se istih navika pridržavate premda više ne putujete u ured.

Odvojite vrijeme za sebe - dulji rad od kuće kod nekih može predstavljati i svojevrsnu reakciju na to koliko se svi mi u doba pandemije osjećamo ranjivo i nesigurno. Salomon kaže da mnogi kroz posao pokušavaju pobjeći od negativnih misli.

S kolikom se količinom posla možete nositi - kada s kolegama surađujete virtualnim putem, važno je da iskreno kažete kad ste premoreni jer kombinacija posla koji morate obaviti i radnih obveza kod kuće istodobno može biti vrlo stresna, napominje Solomon.

18.09.2020. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh