« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 5 mjeseci
STVARNO?

Šafran kao lijek

Šafran je gorkog okusa, a ima brojne prednosti za organizam pa neki šafran smatraju i lijekom

Čudesan začin i sjajan lijek
Čudesan začin i sjajan lijek (Arhiva)
Više o

lijek

,

Šafran

Šafran je poznat i po brojnim blagodatima za zdravlje zbog brojnih antioksidansa koje sadrži. Tako se na primjer može koristiti za ublažavanje simptoma depresije, kao pomoć kod problema s kožom, za smanjenje kolesterola i kod brojnih drugih stanja. Evo za što je sve dobar šafran:

1. Bogat je antioksidansima

Antioksidansi igraju važnu ulogu u tijelu jer brane tijelo od slobodnih radikala. Šafran sadrži više različitih antioksidansa, od kojih svaki ima svoju ulogu. Neki smanjuju upale u tijelu, neki smanjuju apetit, dok neki poboljšavaju pamćenje, raspoloženje i smanjuju depresiju.

2. Umanjuje simptome PMS-a

Provedeno je istraživanje u kojem su žene svaki dan uzimale 30 mg šafrana i kao rezultat su se smanjili simptomi kao što su razdražljivost, glavobolje i grčevi. Drugo istraživanje je pokazalo kako samo mirisanje šafrana određeni vremenski period može biti od pomoći kod simptoma PMS-a.

3. Dobar je afrodizijak

Određena hrana je prirodni afrodizijak, točnije povećava seksualnu želju. Potrebno je konzumirati 30 mg šafrana dnevno kako bi se pojačao libido.

4. Pomaže kod gubitka kilograma

Šafran u hrani povećava osjećaj sitosti pa osoba nema potrebe stalno posezati za dodatnim grickalicama ili hranom, a samim time se i smanjuje apetit te dolazi do gubitka kilograma.

5. Poboljšava raspoloženje

Pokazalo se kako šafran povećava razinu dopamina u mozgu, hormona koji utječe na dobro raspoloženje. Jednako tako, postoje i dokazi kako šafran, kada se uzima redovito, može smanjiti simptome depresije.

04.12.2021. 15:43:35
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    04.12.2021. 17:45
    Super imam ga u vrtu
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh