« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
BEZ IZNIMAKA

Saeed Jalili pozvao na potpuno nuklearno razoružanje

Zločin koji je počinjen u Hirošimi ne smije se nikad ponoviti, poručio je glavni iranski nuklearni pregovarač

Saeed Jalili, glavni iranski nuklearni pregovarač
Saeed Jalili, glavni iranski nuklearni pregovarač (Getty Images)
Više o

nuklearno razoružanje

,

iranski nuklearni program

,

Saeed Jalili

Iranski nuklearni pregovarač Saeed Jalili pozvao je na razoružanje svih zemalja koje imaju atomsko oružje, ali rekao je i da svaka zemlja ima pravo na nuklearnu energiju, prenose u ponedjeljak agencije.

Jalili tvrdi, a prenosi Associated Press, da je namjena iranskoga nuklearnog programa civilna, iako Sjedinjene Države i drugi strahuju da bi Iran mogao proizvesti oružje. Tijekom posjeta Japanu Jalili je komentirao i bombardiranje Hirošime na kraju Drugoga svjetskog rata. "Zločin koji je počinjen u Hirošimi ne smije se nikad ponoviti", rekao je novinarima.

Vlada američkoga predsjednika Baracka Obame dala je Iranu okvirni dok do kraja godine da odgovori na najnoviju ponudu i tako svijetu pokaže da ne kani proizvesti nuklearno oružje.

Reuters javlja kako je Jalili opovrgnuo i tvrdnje da je službeni Teheran povezan sa prosinačkom zapljenom oružja u Tajlandu. Oružje je nađeno u avionu koji je letio iz Sjeverne Koreje, a ima nagađanja da mu je konačno odredište bio Iran.

Svijet već strahuje od tijesne sjevernokorejske suradnje s Iranom.

Prošli je tjedan visoki tajlandski dužnosnik iz ekipe koja istražuje slučaj toga zaplijenjenog oružja rekao da je pošiljka vjerojatno bila namijenjena Iranu.

"Tvrdnja da to nama treba sasvim je neutemeljena, mi to oružje ne trebamo, a pogotovo ga ne bismo uvozili iz drugih zemalja", rekao je Jalili u Tokiju.

"Naš je pristup... Sasvim drukčiji od sjevernokorejskoga. Mi se protivimo nuklearnome oružju za masovno uništavanje", objasnio je.

Japanski ministar vanjskih poslova Katsuya Okada u ponedjeljak je Jaliliju rekao da je Japan "veoma zabrinut" zbog iranskoga nuklearnog programa. (hina/metro-portal)

21.12.2009. 14:48:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh