« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
GEORGE PAPANDREU:

Sadašnje grčke nevolje sutra mogu zadesiti druge zemlje

Grčka možda neće moći servisirati goleme dugove što pritišće euro pa postoje i nagađanja o tome da će Grčka biti primorana izaći iz eurozone

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Europa mora shvatiti da ono što se trenutno događa Grčkoj sutra može biti problem neke druge zemlje, upozorio je u petak grčki premijer George Papandreu u razgovoru za talijanski list Il Sole 24 Ore.

"Naši europski partneri moraju shvatiti da je riječ o zajedničkim problemima u teškim vremenima za globalno gospodarstvo. Danas je to slučaj Grčke, no sutra se već može dogoditi nekom drugom", kazao je u dokumentu pripremljenom za Svjetski gospodarski forum (WEF).

Financijska tržišta najviše strahuju da Atena neće moći servisirati goleme dugove, što izaziva pritiske na euro, pa čak i nagađanja o eventualnom primoravanju Grčke na izlazak iz eurozone.

Čelnik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet u četvrtak je upozorio na manjkove u SAD-u i Europskoj uniji, ocijenivši ih neodrživima, te je pozvao vlasti da poduzmu oštre mjere radi jačanja državnih financija.

"Razine manjkova neodržive su s obje strane Atlantika. To je posve jasno", upozorio je Trichet u razgovoru za televizijsku postaju CNBC.

Pozvao je također sve europske partnere da se pridržavaju stroge provedbe dogovorenih programa, čiji je cilj obuzdati golemu državnu potrošnju u uvjetima recesije.

Iako Trichet nije konkretno izdvojio nijednu članicu eurozone, bojazni tržišta u posljednje vrijeme usmjerile su se zabrinjavajućim razinama dugova i manjkova u čitavom nizu zemalja, od Grčke i Irske do Španjolske i Portugala.

Grčki premijer u intervjuu za talijanski list također je istaknuo da Atena ne traži pomoć i da nije uputila zahtjev za spašavanjem.

"Moja vlada odlučno je kazala da ćemo probleme riješiti sami", poručio je.

Kao najveći problem izdvojio je poreznu evaziju a dodao je kako se vlada u Ateni usredotočila na smanjenje nepotrebne potrošnje u državnom sektoru i kresanje plaća u državnom sektoru. (hina/metro-portal)

29.01.2010. 12:34:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh