« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
KLJUČ STABILNOSTI 21. STOLJEĆA

SAD želi zajedničke interese u suradnji s Kinom

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da administracija predsjednika Baracka Obame želi dobre odnose s Kinom

Kineski predsjednik Hu stigao je u dvodnevni državni posjet SAD-u
Kineski predsjednik Hu stigao je u dvodnevni državni posjet SAD-u (Getty Images)
Više o

SAD

,

Kina

,

suradnja

,

trgovina

,

međunarodni odnosi

Clinton je u razgovoru za NBC, povodom posjeta SAD-u kineskog predsjednika Hua Jintaoa, rekla da SAD "želi istražiti sve mogućnosti suradnje u kojima će obje strane biti pobjednice", prenosi Hina. "Naš odnos će u velikoj mjeri odrediti mir, stabilnost i blagostanje u svijetu u 21. stoljeću", rekla je Clinton.

Kineski predsjednik Hu stigao je u utorak navečer u dvodnevni državni posjet SAD-u. Kineskom predsjedniku u Washingtonu će biti ukazane najveće državničke počasti uključujući i državnu večeru u Bijeloj kući u srijedu, za razliku od 2006. kada je s predsjednikom Georgeom W. Bushem imao samo radni ručak.

Predsjednik Hu bi u srijedu također trebao imati radni ručak u State Departmentu, čiji je domaćin potpredsjednik SAD-a Joe Biden, zajedničku konferenciju za tisak s Obamom, zajedničko pojavljivanje na susretu američkih i kineskih poslovnih čelnika, te susret s republikanskim i demokratskim čelnicima Kongresa.

Huov posjet SAD-u događa se u vrijeme napetosti između dviju vodećih svjetskih sila oko gospodarskih, trgovinskih i sigurnosnih pitanja. Kina je svjetska sila u nastajanju, s bruto nacionalnim proizvodom koji je trećina od američkih 14,6 tisuća milijardi dolara, ali bi po prognozama ekonomista do 2025. mogao premašiti američki BDP.

Kina je treći najveći trgovinski partner SAD-a, nakon Kanade i Meksika, no odnose obilježava neravnoteža s 334 milijarde dolara američkog uvoza u 2010. i samo 82 milijarde dolara američkog izvoza u Kinu, što će biti jedna od tema bilateralnih razgovora.

Također su najavljeni razgovori o problemu podcijenjenosti kineske valute juana i otvaranju kineskog tržišta za američke proizvode. Kina je također i najveći američki vjerovnik, koji posjeduje oko 896 milijardi dolara obveznica ministarstva financija SAD-a.

19.01.2011. 16:18:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh