« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
IZVJEŠĆE IAEA

SAD zabrinute zbog iranskog nuklearnog programa

Sjedinjene Države izrazile zabrinutost zbog nacrta izvješća Međunarodne agencije za atomsku energiju koje sugerira da Iran možda razvija nuklearnu bojevu glavu

Philip Crowley
Philip Crowley (www.state.gov)
Više o

SAD

,

Iran

,

IAEA

,

nuklearni program

,

zabrinutost

"Mi smo i dalje zabrinuti zbog iranskih aktivnosti. Ne možemo objasniti zašto oni odbijaju sjesti za stol i konstruktivno se uključiti kako bi odgovorili na pitanja koja su otvorena. Iz toga izvlačimo neke zaključke", rekao je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley.

IAEA je u nacrtu izvješća, datiranog sa 17. veljače, naveo da je Iran do nedavno vodio tajne istraživačke projekte koji mogu pomoći u razvoju nuklearne bojeve glave.

IAEA je pozvao Iran da objasni nabavu osjetljive tehnologije, kao i tajno testiranje detonatora visoke preciznosti i sustava za vraćanje projektila, što su eksperimenti usko povezani s nuklearnim bojevim glavama, navodi The Washington Post na web stranici.

Iako se većina istraživanja odvijala prije desetak godina, neka od testiranja su prema izvješću "nastavljena i nakon 2004."

IAEA je također potvrdio da je Iran proizveo prvu količinu urana obogaćenog na razinu od 20 posto, što režim u Teheranu dovodi korak bliže izradi nuklearnog goriva obogaćenog do razine potrebne za oružje, koja je 85 ili 90 posto.

Kod obogaćivanja urana povećava se razini izotopa U-235, ključnog za lančanu nuklearnu reakciju, kojeg u prirodi u uranovoj rudači ima samo 0,7 posto.

Glasnogovornik Crowley je kazao da je nacrt izvješća IAEA, koje potvrđuje iransku proizvodnju visokoobogaćenog urana, prvo takvo izvješće od otkrića iranskog tajnog objekta za obogaćivanje kod grada Koma.

"Ne postoji objašnjenje da je taj objekt u skladu s potrebama civilnog nuklearnog programa", rekao je Crowley, ističući kako Iran nije uspio "zadovoljavajuće objasniti što su njegove aktivnosti i ambicije u nuklearnoj sferi". (hina/metro-portal)

19.02.2010. 00:14:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh