« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

SAD-u ne gine duboka recesija

Za SAD je neizbježno, a Europa još može izbjeći najveću receiju globalnog gospodarstva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

recesija

,

MMF

,

globalna kriza

,

američki plan

Sjedinjene Države mogle bi se suočiti s dubokom i dugotrajnom recesijom proizašlom iz aktualnih financijskih previranja, dok se eurozona suočava s manjim rizikom, navodi se u izvješću Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

MMF-ovi istraživači utvrdili su da u uvjetima snažnih pritisaka kreditne krize na globalno gospodarstvo napetosti u bankarskom sektoru predstavljaju snažan pokazatelj značajnog slabljenja aktivnosti.

"Veća je vjerojatnost da će epizode financijskih previranja, obilježene poremećajima u bankovnom sektoru, biti povezane s ozbiljnim i produljenim krizama, nego što je to slučaj s epizodama pritisaka uglavnom usredotočenih na vrijednosnice ili inozemna tržišta valuta", kaže se u MMF-ovu izvješću.

"Veličina financijskih neravnoteža u sektoru kućanstava ključna je za određivanje hoće li se gospodarsko usporavanje pretvoriti u recesiju"MMF

"Temeljeno na usporedbama aktualnog razdoblja financijskih pritisaka s prijašnjim razdobljima, i dalje postoji velika vjerojatnost za snažno slabljenje aktivnosti u SAD-u", dodaje se u izvješću.

Analizirajući podatke iz 17 razvijenih gospodarstava tijekom proteklih 30 godina, MMF je ustanovio da je oko 60 posto od utvrđenih 113 epizoda financijskih previranja, nakon kojih je uslijedilo snažno slabljenje aktivnosti, bilo povezano s bankovnim sektorom.

A tendencija takvih kriza je da dulje traju i da budu ozbiljnije. "Usporavanje u SAD-u moglo bi lako postati ozbiljnije i prerasti u recesiju", kažu u MMF-u. Dokazi za eurozonu u međuvremenu su više nalik obrascu za usporavanje nego recesiju, a dinamika, čini se, jača s određenim zakašnjenjem, stoji dalje u izvješću.

Te razlike najvećim su dijelom rezultat relativno snažnog stanja bilanci kućanstava u 15-članoj eurozoni, s obzirom na veću osobnu štednju nego je to slučaj kod Amerikanaca. Ti nalazi, objavljeni tjedan dana prije objave Svjetskih gospodarskih prognoza, čini se, signaliziraju da će MMF osjetno sniziti svoje prognoze rasta u jesenskom polugodišnjem izvješću.

U srpanjskim prognozama MMF je predvidio globalni rast od 4,1 posto u ovoj godini a u visini 3,9 posto u 2009., pri čemu se u SAD-u očekuje rast od 1,3 posto u ovoj godini a u visini 0,8 posto u idućoj. Eurozona bi trebala ostvariti rast od 1,7 posto i 1,2 posto. (hina/metro-portal)

03.10.2008. 13:54:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh