« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
Gazpromom

Dio najvećeg plinskog polja Rusi prodali E.ON-u

Njemačka energetska kompanija E.ON kupila je četvrtinu Južnog Ruskoja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

plin

,

Gazprom

,

Južno Ruskoje

,

prodaja plinskog polja

E.ON, jedna od najvećih njemačkih energetskih kompanija, izvijestio je o postizanju sporazuma o kupnji četvrtine ruskog polja plina Južno Ruskoje, jednog od najvećih plinskih polja u svijetu.

Sporazum postignut nakon godina mučnih pregovora potpisan je s ruskim plinskom monopolistom Gazpromom na sastanku čelnika njemačke i ruske vlade, održanom u četvrtak u ruskom gradu Sankt Peterburgu. Također četvrtinu tog ruskog plinskog polja kupila je još jedna velika njemačka kompanija, BASF.

E.ON kontrolira veliki dio njemačke opskrbe plinom i električnom energijom. Jedan od razloga zbog kojih Rusija i Njemačka grade plinovod Sjeverni tok ispod Baltičkog mora jest crpljenje sibirskih plinskih polja, čije rezerve premašuju 600 milijardi prostornih metara plina. Krajnji korisnici energenta bit će njemačke tvornice i kućanstva.

Vlasnik dozvole za proizvodnju i operator toga plinskog polja bit će ruski OAO Severneftegazprom (SNGP), kaže se u dalje u priopćenju E.ON-a. Gazprom će držati tek nešto više od polovine SNGP-a. Udjele od po 25 posto minus jedna dionica imat će E.ON-ova podružnica Ruhrgas, te BASF-ov odjel Wintershall, kaže se dalje u priopćenju.

Proizvodnja plina na tom je polju započela prošle godine a već bi od iduće godine mogla godišnje dosezati 25 milijardi prostornih metara, što je dovoljno za opskrbu grada s približno 10 milijuna kućanstava.

U okviru složene zamjene dionica Gazprom će dobiti 49-postotni udio E.ON Ruhrgasa u ruskoj kompaniji ZAO Gerosgaz, koja raspolaže s manje od tri posto dionica Gazproma. E.ON Ruhrgas će nakon transakcije i dalje imati izravni udio od 3,5 posto u Gazpromu. (hina/metro-portal)

03.10.2008. 14:11:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh