« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

I Europa treba plan spašavanja

Nakon što je SAD utrošio 700 milijardi sve je izglednije da Europa neće proći besplatno

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

bankarska kriza

,

Angel Gurria

,

američki plan

,

Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj OECD

Unatoč uvjeravanjima europskih čelnika da su njihovi financijski sustavi stabilni, Europa će možda ipak trebati opsežni plan spasa, sličan 700 milijardi dolara vrijednom paketu o kojem glasa američki Kongres, smatra čelnik Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) Angel Gurria.

U govoru pred Parlamentarnom skupštinom Vijeća Europe o izgledima svjetskog gospodarstva, Gurria je kazao: "Već smo vidjeli prve slučajeve spašavanja posrnulih europskih banaka u Velikoj Britaniji, Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj.

"Suočavamo se s najgorom financijskom krizom od Velike depresije i njezine posljedice već se šire izvan financijske sfere, u cijelom svijetu"Angel Gurria

"Uzimajući u obzir izloženost europskih financijskih institucija, možda moramo početi razmišljati o sistemskom planu za Europu ako se stvari ne poprave na drugoj strani Atlantika. Fragmentarni pristup možda postiži željeni rezultat ni u Europi".

Dosad su europske zemlje odvojeno rješavale slučajeve posrnulih financijskih institucija i nisu posegnule za sistemskim mjerama, kao što pokazuju primjeri belgijske banke Fortis i francusko-belgijske financijske grupe Dexia.

Osim toga, Europska središnja banka (ECB) nastavila je ubrizgavati sredstva u tržišta novca kako se ne bi smanjila aktivnost dodjele zajmova.

Čelnik OECD-a kazao je da su velika gospodarstva suočena s nekoliko tromjesečja slabog rasta, zbog usporavanja gospodarskih aktivnosti diljem svijeta i trenutne financijske krize. Tako bi sedam najrazvijenijih svjetskih gospodarstava u sklopu skupine G7 trebalo u 2008. zabilježiti stopu rasta od samo 1,4 posto, naprema prošlogodišnjih 2,2 posto.

"Financijski sustav je transportna traka pomoću koje gospodarstvo funkcionira. Ako je dijelom blokiran ili paraliziran, kao što je sada slučaj, gospodarstvo ne može normalno funkcionirati". (hina/metro-portal)

02.10.2008. 13:53:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh