« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
ANALITIČARI POGODILI

SAD: U lipnju podijeljeno 125,000 otkaza

Stopa nezaposlenosti u najrazvijenojim zemlji svijeta pala je na 9,5 posto, ali samo zato što se mnogi odustali od traženja posla čime su se isključili iz evidencije radno sposobnih

otkazi amerika sad
otkazi amerika sad (Shutterstock)
Više o

SAD

,

amerika

,

otkaz

U Sjedinjenim Državama u lipnju je izgubljeno 125 tisuća radnih mjesta, objavilo je u petak američko ministarstvo rada, čime su uglavnom potvrđene prognoze analitičara.

Kako je dalje priopćeno, na pad broja zaposlenih najviše je utjecalo smanjenje broja honorarnih zaposlenika za potrebe popisa stanovništva, za 225 tisuća, dok su poslodavci u privatnom sektoru otvorili 83 tisuće novih radnih mjesta. U svibnju su poslodavci otvorili 431 tisuću novih radnih mjesta, ponajprije zahvaljujući zapošljavanju honoraraca za potrebe popisa stanovništva.

Analitičari su očekivali da će u prošlom mjesecu broj zatvorenih radnih mjesta nadmašiti broj novootvorenih za 110 tisuća, što je više-manje i potvrđeno službenim podacima ministarstva rada. Stopa nezaposlenosti kliznula je u lipnju na 9,5 posto, s 9,7 posto u svibnju, i nezaposlenih je ukupno 14,6 milijuna, pokazali su nadalje službeni podaci. Analitičari su očekivali njezin rast na 9,8 posto.

>> Kriza bi do kraja 2010. mogla zatvoriti 25 milijuna radnih mjesta

Stopa nezaposlenosti pala je zato što je određen broj nezaposlenih odustao od daljnjeg traženja posla i time se isključio iz radno sposobnog stanovništva. Građani koji ne traže posao ne vode se u evidenciji nezaposlenih. (hina/metro-portal)

02.07.2010. 16:23:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    02.07.2010. 16:36
    relnija brojka nezaposlenosti je oko 17 - 20%
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh