« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
ČVRŠĆI PRISTUP?

SAD traži prekid naseljavanja Zapadne obale

Američki izaslanik za Bliski istok navodno je od Benjamina Netanyahua zatražio potpuni jednogodišnji prekid naseljavanja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Zapadna obala

,

Benjamin Netanyahu

,

George Mitchell

,

židovska naselja

Sjedinjene Države zatražile su od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da se obveže da će na godinu dana zamrznuti naseljavanje Zapadne obale, objavio je u četvrtak izraelski Haaretz. Glasnogovornik izraelske vlade to nije potvrdio, ocijenivši kako je riječ o medijskim nagađanjima.

Haaretz, koji se poziva na 'visoko pozicionirane izvore', piše kako je američki zahtjev prenio posebni izaslanik za Bliski istok George Mitchell na sastanku s Netanyahuom i ministrom obrane Ehudom Barakom prošli tjedan u Jeruzalemu. Mitchell je tom prilikom poručio da arapske zemlje neće Izraelu učiniti nikakav ustupak ne dobiju li prije jamstvo da će se zaustaviti gradnja židovskih naselja na Zapadnoj obali.

Netanyahu i Barak, prema listu, nisu odbacili zahtjev, nego su izrazili neslaganje s američkim izaslanikom u nekim točkama, pristajući samo na zamrzavanje gradnje od najviše šest mjeseci. Htjeli bi također u tom razdoblju dovršiti 2.500 stanova koji se trenutačno grade na Zapadnoj obali, dok Mitchell želi maksimalno smanjiti tu brojku jer SAD želi potpuni prekid naseljavanja kako bi se nastavio mirovni proces.

Pregovori će se nastaviti idućih tjedana, a Netanyahu i Mitchell sastat će se 26. kolovoza u Londonu tijekom posjeta izraelskog premijera britanskoj prijestolnici. Na Zapadnoj obali, prema službenim podacima, živi više od 300.000 židovskih naseljenika kojima se Izrael već godinama 'služi' za 'preuzimanje' palestinske zemlje.

Izvor: Hina

06.08.2009. 13:10:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh