« Svijet
objavljeno prije 14 godina
ODGOVOR NA NAPAD

SAD spreman na jednostrani udar na pakistanske talibane

Planiranje terorističkih napada na SAD se iznova pojačalo nakon Times Squarea, tvrde dužnosnici

Times Square
Times Square (Getty Images)
Više o

Times Square

,

teroristički napad

,

rat protiv terorizma

,

Domagoj Šegregur

Američka vojska razvija planove za jednostrani napad na Talibane u Pakistanu, u slučaju uspješnog terorističkog napada u Sjedinjenim Državama čiji bi tragovi vodili do njih, piše u subotu The Washington Post.

Planiranje za napad odmazde potaknuto je vezama između navodnog bombaša s Times Squarea u New Yorku, Faizala Šahzada i elemenata pakistanskih Talibana, navodi Post, citirajući neidentificirane više vojne dužnosnike.

Dužnosnici su istakli da bi se takva odmazda razmatrala samo u ekstremnim okolnostima, kao što je katastrofalni napad koji bi predsjednika Baracka Obamu uvjerio da sadašnja kampanja CIA-e s napadima bespilotnih letjelica nije dovoljna.

"Planiranje se iznova pojačalo nakon Times Squarea", rekao je jedan dužnosnik.

Vojska bi se usredotočila na zračne udare i napade projektilima, ali bi također mogla uporabiti male timove snaga za specijalne operacije koji su trenutačno duž granice s Afganistanom, ističe Post.

Zračni udari mogli bi umanjiti sposobnosti militanata da pokreću nove napade, ali i naštetiti američko-pakistanskim odnosima.

Američka administracija istodobno nastoji produbiti veze s pakistanskim obavještajnim dužnosnicima u nastojanju da spriječi svaki pokušaj napada militantnih skupina. SAD i Pakistan nedavno su uspostavili zajednički vojno-obavještajni centar u predgrađu Pešavara, na sjeveroistoku zemlje, a pregovaraju i o drugom takvom centru u Kveti, gradu koji je glavno središte pakistanskih Talibana.(hina/metro-portal)

29.05.2010. 23:40:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh