« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
IZBORI

Češka: Socijaldemokratima glasovi, desnom centru mandat

Češki su glasači kaznili velike stranke, a male će sada pregovorima o koalicijama određivati novu vlast

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Karel Schwarzenberg

,

ODS

,

ČSSD

,

gradonačelinca Lime

Socijaldemokrati (ČSSD) su na izborima u Češkoj osvojili najviše glasova, 22,1 posto, ali nije vjerojatno da će sastaviti vladu, pokazali su u subotu rezultati nakon 99,9 posto prebrojanih glasova.

Druga stranka su Građanski demokrati (ODS) s 20,2 posto glasova no oni imaju veće izglede da s drugim manjim strankama sastave vladu desnog centra koja bi mogla provesti finacijske reforme i smanjiti proračunski deficit.

Odaziv na dvodnevno glasovanje koje je završeno u subotu bio je 62,6 posto, po češkom uredu za statistiku.

Ukupno gledano, češki su glasači kaznili velike stranke a nove manje stranke koje po prvi puta ulaze u parlament sada će u dolazećim pregovorima o koalicijama vjerojatno određivati novu vlast.

Treće mjesto na izborima zauzela je nova liberalno konzervativna stranka TOP 09 bivšeg ministra vanjskih poslova Karela Schwarzenberga koji je dotada "vječno treće" komuniste (KSCM) pogurnuo na četvrto mjesto s 11,3 posto glasova.

Slijedi populistička stranka Javna pitanja (VV) bivšeg televizijskog investigacijskog novinara Radeka Johna s 10,9 posto.

Unatoč pobjedi mala razlika predstavlja razočaranje za socijaldemokrate za koje se u posljednjim ispitivanjima javnog mišljenja predviđalo da će dobiti i 30 posto glasova. Mediji javljaju da su socijaldemokrati unatoč pojedinačno najboljem rezultatu zapravo najveći gubitnici na izborima jer nemaju dovoljno glasova da u koaliciji s komunistima formiraju vladu, kao ni za manjinsku socijaldemokratsku.

Čelnik socijaldemokrata Jiri Paroubek je priznao poraz ljevice i najavio svoju ostavku.

Čelnik Građanskih demokrata Petr Necas je čestitao socijaldemokratima na pobjedi ali je na konferenciji za tisak najavio da je njegova stranka spremna "vrlo intenzivno, vrlo brzo i vrlo energično" pregovarati s drugim desnim strankama o "koaliciji proračunske odgovornosti".

U parlamentu koji broji 200 zastupničkih mjesta, koalicija triju stranaka desnog centra, ODS-a, TOP 09 i VV-a, imala bi komotnu većinu od 117 mandata.(hina/metro-portal)

29.05.2010. 22:48:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh