« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
REVOLUCIONARNO

SAD: Prvo liječenje pacijenta embrionalnim matičnim stanicama

Djelomično paraliziranom pacijentu injektirani su milijuni embrionalnih matičnih stanica na mjesto ozljede

embrionalne matične stanice
embrionalne matične stanice (Wikipedia)
Više o

matične stanice

,

piccaso

,

ukradene slike

U SAD-u je provedeno liječenje prvog bolesnika s ljudskim embrionalnim matičnim stanicama u prvoj studiji koju je odobrila savezna Uprava za hranu i ljekove (FDA), priopćila je u ponedjeljak faramaceutska tvrtka Geron koja provodi to istraživanje.

Pacijentu koji je djelomično paraliziran zbog ozljede leđne moždine injektirani su milijuni embrionalnih matičnih stanica na mjesto ozljede, navodi se u priopćenju korporacije Geron, iz Menlo Parka u Kaliforniji. Bolesnik je liječen u Shepherd Centru, bolnici u Atlanti specijaliziranoj za liječenje ozljeda kičmene moždine i mozga. Bolnica je jedna od sedam ustanova koje sudjeluju u istraživanju, prvenstveno usmjerenom na ispitivanje je li ta terapija sigurna. Liječnici također provode niz testova da se vidi pomaže li liječenje pacijentima.

>> Matične stanice su put do izlječenja teških bolesti današnjice

U SAD-u je liječenje matičnim stanicama zakonski strogo ograničeno, pa neki pacijenti odlaze u druge zemlje po tu eksperimentalnu terapiju, primjerice u Kinu.

Studija Gerona označava prekretnicu u istraživanju matičnih stanica, koje se smatra jednim od najperspektivnijih područja razvoja medicine u zadnjih nekoliko desetljeća, ali ga prate proturječja jer se koriste stanice embrija preostalih u postupku umjetne oplodnje. (hina/metro-portal)

11.10.2010. 21:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh