« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
PITANJE GRANICA

SAD poziva na obnovu bliskoistočnih mirovnih pregovora

Hillary Clinton izjavila je kako SAD smatra da će problem židovskih naselja biti riješen jedino kroz nastavak prije godinu dana prekinutih pregovora

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Hillary Clinton

,

Izrael

,

Palestina

,

bliskoistočni mirovni proces

,

židovska naselja

Sjedinjene Države su u petak pozvale Izraelce i Palestince da nastave mirovne pregovore te da se fokusiraju na pitanje granica i Jeruzalema, smatrajući da bi se na taj način mogao prekinuti zastoj u pregovorima zbog židovskih naselja.

Obraćajući se novinarima između sastanaka s jordanskim i egipatskim ministrom vanjskih poslova, američka državna tajnica Hillary Clinton obrazložila je zašto bi palestinski predsjednik Mahmud Abas trebao odustati od zahtjeva za potpunim zamrzavanjem izgradnje naselja prije ponovnog nastavka pregovora.

Pregovori su prekinuti prije godinu, zbog ofenzive u Pojasu Gaze i nisu nastavljeni uglavnom zbog palestinskog zahtjeva da Izraelci najprije potpuno zamrznu izgradnju naselja u Pojasu Gaze i istočnom Jeruzalemu, no Izraelci su to odbili učiniti.

Clinton je ponovila kako je SAD zabrinut zbog izraelskog nastavka izgradnje u istočnom Jeruzalemu, dijelu Jeruzalema koji bi Palestinci u budućnosti željeli proglasiti glavnim gradom svoje nove države. Istaknula je da je jedini način da se to pitanje riješi nastavak pregovora.

"Rješenje pitanja granica rješava i pitanje naselja. Rješenje pitanja Jeruzalema rješava pitanje naselja", rekla je novinarima na konferenciji za novinare održanoj zajedno s jordanskim ministrom vanjskih poslova Naserom Judehom.

SAD ponovno potiče obje strane da pokušaju riješiti sukob koji traje već šest desetljeća i, kako vjeruju američki dužnosnici, destabilizira regiju te jača protuameričke osjećaje u cijelome svijetu.

U Europu idući tjedan putuje američki izaslanik za Bliski istok George Mitchell, koji će potom, krajem mjeseca, posjetiti i regiju, nastojeći ustvrditi je li moguće ponovno pokrenuti pregovore. (hina/metro-portal)

09.01.2010. 09:50:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh