« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
KAP PO KAP?

SAD pomaže Ukrajini s najmanje milijardu dolara

Američki senat podržao je pružanje financijske pomoći novoj ukrajinskoj vladi, te sankcije protiv Rusije zbog njezine vojne akcije na Krimu

Kijev u mirnijem dobu
Kijev u mirnijem dobu (Arhiva)
Više o

SAD

,

američki Senat

,

pomoć Ukrajini

'Samostalne sankcije SAD-a prema Rusiji neće imati toliki učinak ukoliko Europa ostane raj za ruske banke i ruske oligarhe koji tamo mogu investirati svoj novac', rekao je demokratski senator Chris Murphy, predsjednik Odbora za Europu u američkom senatu.

Vođa senatske većine, demokrat Harry Reid izjavio je kako je vrlo zabrinut zbog stanja u Ukrajini, te se pozitivno izrazio o prijedlogu predsjednika Baracka Obame koji je zatražio ekonomsku pomoć za novu vladu u Kijevu.

'Bio bih sretan kada bismo Ukrajini pružili bilo kakvu pomoć, ali preporučio bih da ona bude usklađena s našim saveznicima'.

Članovi senata, pripadnici obiju najvećih američkih stranaka, pripremaju zakonsku odredbu kojom bi se ukrajinskoj ekonomiji odobrila pozajmica od najmanje milijardu dolara.

Senatski Odbor za vanjske poslove razmatra i mogućnost uvođenja sankcija za pojedine Ruse i njihove ukrajinske saveznike koje bi se sastojale od uskraćivanja viza i zamrzavanja njihove imovine. 'Ruska ahilova peta je njezino gospodarstvo', rekao je republikanski senator Ed Royce.

Ministri Europske unije u ponedjeljak su raspravljali o stanju u Ukrajini, ali nisu dogovorili nikakve rokove ili detalje kaznenih mjera protiv Rusije.

SAD je zbog ruske umiješanosti u krizu u Ukrajini do daljnjega odlučila zamrznuti sve vojne i gospodarske projekte s Rusijom.

04.03.2014. 08:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh