« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
američki optimizam

SAD pohvalile Hrvatsku

Helsinška komisija hvali Hrvatsku za napredak u reformama, ali ukazuje na probleme u pravosuđu i suradnji s Haaškim sudom

(Wikipedia)
Više o

suradnja s haaškim sudom

,

reforma pravosuđa

,

Helsinška komisija

,

Stuart Jones

,

Bjorn Lyrvall

Pred Helsinškom komisijom američkog Kongresa u utorak je održano svjedočenje o izazovima u regiji zapadnog Balkana, na kojem su visoki diplomati SAD-a i Švedske, koja trenutačno predsjedava Europskom unijom, izrazili priznanje Hrvatskoj za napredak u reformama, te ukazali na probleme u pravosuđu i suradnji s Haaškim sudom.

Helsinška komisija u SAD-u djeluje kao zajednički odbor dvaju domova Kongresa. Stanje u Hrvatskoj, te njezino približavanja Europskoj uniji, bilo je jedna od tema svjedočenja "Zapadni Balkan: politički odgovori na današnje izazove", koje se u najvećoj mjeri bavilo aktualnom krizom u BiH.

"Hrvatska nastavlja pokazivati impresivni napredak u reformama i ostaje primjer u regiji kao pozitivna snaga euroatlantskih integracija", istakao je Stuart Jones, pomoćnik zamjenika američke državne tajnice za Europu i Euroaziju.

Ističući da je Hrvatska u travnju postala članica NATO-a, Jones je kazao kako je sada na putu da uđe u EU, te pozdravio nedavni sporazum Hrvatske i Slovenije, koji omogućuje nastavak hrvatskih pristupnih pregovora s EU.

Unatoč brzom napretku i snažnoj predanosti reformama, Hrvatska još ima dosta toga za učiniti na nekim područjima, kazao je američki diplomat Stuart Jones, pozivajući na ubrzanje reforme pravosuđa, te rješavanje preostalih pitanja vezanih uz izbjeglice i ratne zločine.

Politički direktor švedskog ministarstva vanjskih poslova Bjorn Lyrvall, kaže da je Hrvatska najnapredniji partner EU-a u regiji, koji može poslužiti drugima kao pozitivan primjer.

"Pregovori s EU mogu biti završeni sredinom iduće godine, što bi omogućilo Hrvatskoj da postane članica Unije 2011., odnosno 2012. godine", ocijenio je Lyrvall, ističući kako je ključni element za ulazak Hrvatske u EU puna suradnja s Haškim sudom.

"S obzirom da nema pozitivnog razvoja glede suradnje, relevantno pregovaračko poglavlje o demokraciji i ljudskim pravima ostaje blokirano. Hrvatska mora pokazati da čini sve što može kako bi ispunila zahtjeve glavnog tužitelja ICTY-a", naglasio je Lyrvall.

Švedski je diplomat, u svom istupu pred Helsinškom komisijom SAD-a, preporučio da EU i SAD izvrše pritisak na Hrvatsku kako bi ispunila svoje obveze prema ICTY-u.

Na svjedočenju je kao najveći izazov u regiji zapadnog Balkana izdvojena politička krizu u BiH, uz isticanje da sve zemlje u regiji ostvaruju manji ili veći napredak, uključujući i Kosovo, a samo BiH stagnira.

Ukazano na izrazito negativne posljedice nacionalističke retorike u BiH, pri čemu je poimence spomenut samo čelnik srpskog entiteta Milorad Dodik. (hina/metro-portal)

30.09.2009. 06:18:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh