« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
MONEY, MONEY, MONEY

SAD odustao od OI 2020. zbog svađe oko podjele prihoda

Iako nama u malim zemljama poput Hrvatske ovo uopće ne djeluje tragično, Amerikanci se iznimno ponose činjenicom da je njihova zemlja do sada čak osam puta bila domaćin Igrama

Fotografija vijesti
Više o

Olimpijske igre

,

Međunarodni olimpijski odbor

Američki olimpijski odbor (USOC) danas je objavio kako ta zemlja odustaje od borbe za organizacijom Olimpijskih igara 2020. godine, što znači da će ta država čekati više od 20 godina da ponovo organizira ovaj vrhunski sportski događaj na svom tlu.

Podsjetimo, posljednje ljetne Igre u SAD-u organizirane su 1996. u Atlanti, a posljednje zimske Igre u toj zemlji bile su 2002. u Salt Lake Cityu.

Iako nama u malim zemljama poput Hrvatske ovo uopće ne djeluje tragično, Amerikanci se iznimno ponose činjenicom da je njihova zemlja do sada čak osam puta bila domaćin Igrama, daleko više nego bilo koja druga država.

Isto tako, poraz kandidature New Yorka za Igre 2012. te ispadanje kandidature Chicaga već u prvoj rundi za Igre 2016. godine ostavile su ovoj velikoj i bogatoj naciji gorak okus u ustima.

Na njihovu žalost, čini se kako stvari još neko vrijeme za njih neće biti bolje.

Dok se drugi gradovi kandidati diljem svijeta žustro pripremaju za Igre 2020., USOC je rekao kako ne namjerava poslati američku prijavu za kandidaturu dok se ne riješi financijska zavrzlama koja je nastala između njih i Međunarodnog olimpijskog odbora, a tiče se, očekivano, podjele prihoda.

Na prošlim igrama, USOC je zadržavao 20% prihoda od sponzorstava te 12,75% od televizijskih prava. MOO smatra da je to apsolutno previše, što je problem koji već godinama opterećuje odnose ove dvije organizacije, a kulminirao je ovih dana, kad je USOC odbio poslati svoju kandidaturu.

Kako će završiti ova sapunica oko podjele velike količine novca, ostaje za vidjeti. Svoje su kandidature za OI 2020. za sada potvrdili Rim, Tokio, Madrid i Istanbul.

24.08.2011. 13:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh