« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
OSTAVKA

Steve Jobs više nije CEO Applea

Analitičari ne očekuju da će Jobsova ostavka, koja se već dulje vrijeme očekivala, ugroziti izlazak na tržište novih Appleovih proizvoda

Steve Jobs na predstavljanju iPada
Više o

Apple

,

rak gušterače

,

ostavka

,

bolest

,

Steve Jobs

Legenda Silicijske doline Steve Jobs u srijedu je podnio ostavku na mjesto glavnog izvršnog direktora Apple-a, čime je završila njegova 14-godišnja vladavina tehnologijskim divom i jednom od najvećih svjetskih korporacija, prenosi Hina.

Dionice Applea zaronile su čak 7 posto nakon što je suosnivač i 55-godišnji karizmatični čelnik tvrtke objavio da će ga na mjestu glavnog izvršnog direktora zamjeniti dugogodišnji suradnik i njegova desna ruka Tim Cook.

Jobs boluje od raka gušterače, a od sredine siječnja ove godine je na bolovanju i liječenju. Prema navodima liječnika, bolest je u terminalnoj fazi. U ožujku nakratko se vratio na posao kako bi predstavio najnoviju verziju iPad, a kasnije kako bi nazočio večeri koju je za tehnologijske moćnike iz Silicijske doline priredio američki predsjednik Barack Obama.

Svojom mršavom pojavom izazivao je pitanja o njegovom zdravlju i sposobnosti da i dalje vodi Apple.

Analitičari ne očekuju da će Jobsova ostavka, koja se već dulje vrijeme očekivala, ugroziti izlazak na tržište novih Appleovih proizvoda, uključujući i eventualno novog iPhonea u rujnu i iPada u 2012.

"Uvijek sam govorio, ako ikad dođe dan kada više neću moći ispuniti svoju dužnosti i očekivanja kao Appleov glavni izvršni direktor (CEO), ja ću biti prvi koji će vas o tome obavijestiti. Nažalost, taj dan je došao", naveo je Jobs u kratkom pismu kojim je objavio ostavku.

Analitičari su izrazili povjerenje u Appleovu "klupu", predvođenu Tim Cookom koji je dugo godina bio drugi čovjek tvrtke.

"Ja ću ulagačima reći: Ne paničarite i ostanite mirni, to je prava stvar. Steve će biti predsjednik, a Cook izvršni direktor", rekao je financijski analitičar Colin Gillis.

"Ulagači su vrlo zadovoljni s Cookom, iako je Jobs bio pokretač inovacija te zaslužan za uspjeh Applea. Tim je kao Jobsov zamjenik pokazao da Apple i dalje može postizati odlične rezultate", kazala je, pak, analitičarka Shannon Cross.

Jobs je 2007. revolucionarizirao tehnološku scenu s iPhoneom. Smatran je srcem i dušom tvrtke koja je danas uz Exxon Mobilom najveća američka korporacija.

Tvrtku Apple Computer osnovao je s prijateljem Steveom Wozniakom u obiteljskoj garaži kasnih 1970-ih. Ubrzo su na tržište izbacili računalo Apple 1, no veliki uspjeh su doživjeli s Appleom II, što je tvrtki osiguralo položaj jednog od ključnih igrača u PC industriji koja je tada bila u usponu. Početkom 1980-ih Jobs je postao multimilijunaš.

Uprkos uspjehu tvrtke Jobs dolazi u sukob s menadžmentom, a 1985. uprava je ukinula većinu njegovih ovlasti pa on napušta tvrtku, no zadržava dio dionica. Apple je nakon toga oslabio. Jobs se u tvrtku vraća 1997. Kasnije te godine postaje privremeni izvršni direktor, a 2000. iz titule mu se briše naziv "privremeni".

 

25.08.2011. 07:49:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh