« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
POTPORA KANDIDATURI

SAD očekuje ulazak Hrvatske u EU do 2012.

Sjedinjene Države očekuju da Hrvatska dovrši pristupne pregovore s Europskom unijom ove godine, kako bi mogla ući u Uniju početkom 2012.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Europska unija

,

Hrvatska

,

kandidatura

"SAD podupire kandidaturu Hrvatske za EU. Nadamo se i očekujemo da Hrvatska može završiti pregovore ove godine. Ako se Ugovor o pristupanju ratificira brzo, Hrvatska bi mogla ući u EU početkom 2012.", rekao je pomoćnik američke državne tajnice za europske poslove Philip Gordon svjedočeći u srijedu pred Pododborom za Europu, Vanjskopolitičkog odbora Predstavničkog doma Kongresa.

Ti će rokovi, po njegovim riječima, ovisiti o tome hoće li Hrvatska "održati svoj tempo reformi, uključujući suradnju s Haškim sudom (ICTY), te sa sadašnjom predanošću nastaviti borbu protiv korupcije".

Naglasio je da "SAD pozorno prati i ohrabruje napore na rješavanju slovensko-hrvatskoga graničnog spora", kako sadašnji i budući kandidati za EU s neriješenim bilateralnim sporovima ne bi bili obeshrabreni. Takvo šire i dugoročnije značenje rješavanju bilateralnih sporova u regiji Gordon je pripisao i rješenju spora oko imena između Makedonije i Grčke.

Pomoćnik državne tajnice u svom je svjedočenju istaknuo da je "regija zapadnoga Balkana ključna za budućnost Europe te je stoga u središtu stalnoga i snažnog angažmana Obamine administracije".

"Integracija zapadnog Balkana u euroatlantsku zajednicu je visoki prioritet i dugoročni cilj za SAD", kazao je. Ostvareni napredak tijekom posljednjih deset godina po njegovoj je ocjeni dokaz snage stalnog vanjskog angažmana, unutarnjih političkih reformi i procesa euroatlantskih integracija.

Govoreći o tom napretku, on je kao primjer istaknuo ulazak Hrvatske i Albanije u NATO 2009., te ostalih zemalja regije u programe MAP i Partnerstvo za mir NATO-a. Za Kosovo je ocijenio de je postiglo "ogroman napredak" u dvije godine neovisnosti, a za BiH da je značajno napredovala u rješavanju problema i izazova koja su nasljeđe rata. Također je istaknuo izbor proeuropske demokratske vlade u Srbiji i poboljšanje odnosa sa svim susjedima izuzev Kosova kao znak da i Beograd bilježi napredak.

Kao tri najveća izazova u regiji Gordon je izdvojio izostanak političkog kompromisa u BiH za nužne ustavne reforme, daljnju stabilizaciju Kosova te rješenje spora između Grčke i Makedonije. "Unatoč izazovima koji ostaju, ova administracija i dalje vjeruje da, uz blisku suradnju s našim europskim partnerima i spremnost regionalnih čelnika da učine pravi izbor, zapadni Balkan može završiti svoj put prema euroatlantskim integracijama", zaključio je Philip Gordon, naglasivši da zemlje regije u tome i dalje mogu računati na snažnu potporu Sjedinjenih Država. (hina/metro-portal)

15.04.2010. 20:32:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh