« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
BIH POLITIKANTSTVO

Kosor: Razgovarat ću s Josipovićem, nismo vodili agresivnu politiku

Premijerki također ne odgovara predsjednikova isprika koja sugerira da je HDZ vodio politiku podjele BiH

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dragan Matić/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

Ivo Josipović

,

Josipović isprika

,

politika BiH

,

agresorska poliitka

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je u četvrtak u Zagrebu da se predsjednik Ivo Josipović s njom nije konzultirao o govoru u kojem se ispričao za sudjelovanje Hrvatske u politici koja je 1990-ih pokušavala podijeliti BiH te je ustvrdila da Hrvatska nikad nije vodila agresivnu politiku niti je posezala za tuđim teritorijem.

"Svatko tko sukreira vanjsku politiku mora voditi računa o ovim činjenicama: Hrvatska nikada nije vodila agresorski rat, hrvatska politika ni u 90-ima niti bilo kada nije bila agresorska politika", izjavila je Kosor novinarima u Banskim dvorima komentirajući Josipovićevu ispriku.

Hrvatski predsjednik rekao je u srijedu u parlamentu BiH u Sarajevu kako su politike iz 90-ih godina prošlog stoljeća vjerovale da je rješenje za BiH njezina podjela te je izrazio duboko žaljenje što je Hrvatska svojom politikom tada pridonijela "stradanjima ljudi i podjelama u BiH koje nas i danas muče".

Premijerka Kosor odgovorila je na novinarsko pitanje da se Josipović, s kojim prema Ustavu sukreira vanjsku politiku, s njom nije konzultirao o toj izjavi te je najavila da će o tome s njim razgovarati kad se vrati iz inozemstva.

Po njezinim riječima, svatko tko govori o hrvatskoj politici 1990-ih ne smije preskočiti tri činjenice: da se rat u BiH dogodio zbog velikosrpske politike Slobodana Miloševića i njegovih sljedbenika, Deklaraciju o Domovinskom ratu iz 2000., koja kaže da je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni i osloboditeljski i da Hrvatska nije posezala ni za čijim teritorijem, te Deklaraciju o suradnji između Hrvatske i BiH u obrani od srpske agresije, koja se poziva na sporazum o prijateljstvu i suradnji dviju zemalja iz 1992.

Ističući da hrvatska vlada pozdravlja "svaki poklon svakoj žrtvi", premijerka je podsjetila da je Hrvatska, o svojem trošku i ne pitajući nikoga za ime i prezime, nakon izbijanja rata u BiH zbrinjavala stotine tisuća izbjeglica iz susjedne države. (hina/metro-portal)

15.04.2010. 19:38:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh