« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
A DUGOROČNO?

SAD neće tako skoro vojno napasti Iran

Nećemo dopustiti Americi da obnovi svoju paklenu nadmoć nad Iranom, poručio je iranski čelnik

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

nuklearni program

,

Iran SAD

SAD je isključio mogućnost vojnog napada na iranski nuklearni program u bližoj budućnosti nadajući se da će umjesto toga sankcije Ujedinjenih naroda spriječiti Teheran u razvoju nuklearnog oružja, rekla je u srijedu visoka dužnosnica ministarstva obrane SAD-a.

"Vojna sila je krajnja mogućnost", rekla je podtajnica ministarstva obrane za politiku Michele Flournoy na konferenciji za tisak u Singapuru. "To u bližoj budućnosti nije na dnevnom redu", dodala je.

"Sada je težište na kombinaciji djelovanja i pritiska u obliku sankcija. Nismo vidjeli da se u svom odgovoru Iran djelotvorno angažirao", rekla je Flournoy, izvijestila je agencija Associated Press.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei u srijedu je pak najavio vojne vježbe elitnih iranskih snaga u Arapskom zaljevu i Hormuškom tjesnacu, upozorivši da SAD Iranu upućuje "nuklearne prijetnje", izvijestio je Reuters.

Američki predsjednik Barack Obama u travnju je rekao da su Iran i Sjeverna Koreja isključeni iz novih ograničenja uporabe američkih nuklearnih oružja, što je Teheren protumačio kao prijetnju.

"Međunarodna zajednica ne smije dopustiti Obami da bez posljedica šalje nuklearne prijetnje", rekao je Hamnei u srijedu na skupu iranskih bolničarki.

"Nećemo dopustiti Americi da obnovi svoju paklenu nadmoć nad Iranom takvim prijetnjama", rekao je iranski čelnik, prenijela je iranska agencija Fars.

Vojne vježbe iranske Revolucionarne garde bit će održane ovaj tjedan i očito trebaju pokazati spremnost iranskih snaga da odbiju svaku vojnu akciju Izraela ili SAD-a.

"Revolucionarna garda šalje poruku da je spremna i sposobna odgovoriti na prijetnju", ocijenila je u e-mailu agenciji Reuters Nicole Stracke iz Zaljevskog istraživačkog centra u Dubaiju, no dodala je da te snage takve vježbe redovito održavaju te da vjerojatno neće povećati napetost u regiji.(hina/metro-portal)

21.04.2010. 15:47:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh