« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
PROTIV S. KOREJE

SAD nastoji hitno ojačati vojne veze s J. Korejom i Japanom

Hitno ojačati vojne veze SAD-a, Južne Koreje i Japana

Obama i Myung
Obama i Myung (Getty Images)
Više o

SAD

,

Korejski poluotok

,

Sjeverna i Južna Koreja

Zapovjednik združenog stožera američke vojske admiral Mike Mullen u četvrtak je izjavio kako smatra da je potrebno hitno ojačati vojne veze između SAD-a, Južne Koreje i Japana kako bi se Sjeverna Koreja odvratila od daljnjih aktivnosti, prenose agencije.

SAD su sudjelovale u odvojenim vojnim vježbama s japanskim i južnokorejskim saveznicima nakon što je Sjeverna Koreja 23. studenoga granatirala južnokorejski otok pri čemu su poginule četiri osobe, a 18 ih je ranjeno.

Tijekom posjeta Seulu u srijedu Mullen je izrazio nadu da će Japan, službeno pacifistički orijentiran, pridružiti američko-južnokorejskim vojnim vježbama, kako bi se u regiji uspostavila stabilnost i sigurnost.

Na novinarsko pitanje o tomu admiral je, kako prenosi France presse odgovorio kako smatra "da je uistinu potrebno hitno utjecati zajedničkim snagama na stanje na Korejskom poluotoku, kako bismo pokazali odlučnost u nastojanju da odvratimo Sjevernu Koreju od daljnjih aktivnosti".

"Nadam se i želim da se, osobito u ovoj regiji prepozna važnost trilateralnih manevara koji služe održanju mira i stabilnosti u okružju koje se iznimno brzo mijenja. Od toga ćemo svi imati koristi", istaknuo je Mullen nakon sastanka u Tokiju s japanskim ministrom obrane Toshimijem Kitazawom.

Mullen je usto u Tokiju najavio da će idući mjesec Kinu posjetiti američki ministar obrane Robert Gates, s obzirom na to da dvije najmoćnije svijeta pokušavaju "popraviti" međusobne odnose, narušene stajalištima o vojnim vježbama i o Tajvanu, prenosi Reuters.

"Jedna od vrlo teških točaka u odnosima SAD-a i Kine u ovome je trenutku što ne postoje izravni vojni kontakti između dviju zemalja", upozorio je Mullen.

Kina je istodobno najavila da je kinesko vojno izaslanstvo otputovalo u četvrtak u SAD na, kako se navodi, redovite razgovore o obrani.(hina/metro-portal)

09.12.2010. 10:28:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh