« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
BEZ POPUŠTANJA

SAD naoružava Tajvan

SAD planira opskrbiti Tajvan novim. 5,85 milijardi dolara vrijednim, oružjem i sofisticiranom radarskom opremom za tajvansku flotu ratnih zrakoplova

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

Kina

,

oružje

,

Tajvan

Obamina administracija planira opskrbiti Tajvan novim oružjem i sofisticiranom radarskom opremom za tajvansku flotu ratnih zrakoplova F-16 u okviru paketa osuvremenjivanja tajvanskog oružja u vrijednosti od 5,85 milijardi dolara, rekao je u utorak viši dužnosnik SAD-a.

Dužnosnik je ocijenio da se ništa ne spriječava ispunjenje tajvanskog zahtjeva za osuvremenjivanjem oko 145 zrakoplova F-16 A/B koje je SAD prodao 1992. godine.

Administracija će formalno obavijestiti Kongres u srijedu o predloženom paketu osuvremenjivanja zrakoplova F-16, a otklonila je tajvanski zahtjev za kupnju novih 66 F-16 C/D zrakoplova koji bi trebali zamjeniti tajvansku flotu zrakoplova F-5 stariju od 30 godina.

Dužnosnik, koji je blisko uključen u politiku spram Tajvana, za Reuters je govorio na marginama konferencije američke i tajvanske obrambene industrije u Virdžiniji.

On je naglasio da će osuvremenjeni A/B modeli po nižoj cijeni imati u osnovi iste karakteristike kao i verzija C/D koju je želio Tajvan. "Tako da dobijate 145 zrakoplova opremljenih isto kao i modeli C i D za 5,8 milijardi" spram 8,3 milijarde dolare koliko vrijedi novih 66 zrakoplova, rekao je dužnosnik.

Tajvan je u ponedjeljak kritizirao Obaminu administraciju da je popustila pod pritiskom Kine u slučaju prodaje oružja Tajvanu i ponovio svoj zahtjev za kupnju novih zrakoplova F-16. Vijest o odluci o odbijanju zahtjeva za prodaju zrakoplova pokrenula je kritike u Kongresu SAD-a i drugdje da Obama popušta pritisku Pekinga unatoč tome što zakon SAD-a iz 1979. traži od Washingtona da osigura dovoljno oružja za samoobranu Tajvana.

20.09.2011. 20:56:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh