« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
PROMICANJE DEMOKRATSKIH VRIJEDNOSTI

Bivši susjedi totalitarističkih vođa promoviraju demokraciju

Izaslanici rodnih mjesta Benita Mussolinija, Josifa Visarionoviča Staljina, te Adolfa Hitlera sastali su se u svrhu promicanja demokratskih vrijednosti

Fotografija vijesti
Više o

demokracija

,

Adolf Hitler

,

Benito Mussolini

,

Josif Visarionovič Staljin

Izaslanici iz Predappia, rodnog mjesta Benita Mussolinija, iz Gorija u Gruziji gdje je na svijet došao Josif Visarionovič Staljin, u subotu će u Braunauu gdje je rođen Adolf Hitler, razgovarati o povijesnom nasljeđu triju gradova u svrhu promicanja demokratskih vrijednosti, u čemu će im se pridružiti i producent Branko Lustig.

"Osjetljiva baština" ovogodišnja je tema 20. po redu susreta Suvremene povijesti idućeg vikenda u malom mjestu Gornje Austrije. Sudionicima će se pridružiti i gradonačelnik Berchtesgadena, grada u njemačkim Alpama gdje je nacistički vođa Hitler imao svoje "orlovo gnijezdo".

Usporedba rodnih gradova trojice totalitarističkih diktatora bila je nezamisliva prije 20 godina kada su susreti počeli, rekao je Andreas Maislinger, jedan od organizatora zadovoljan ostvarenim napretkom.

Gradovi u kojima su svjetlo ugledali zločinci trebali bi postati "prva crta u obrani demokracije", rekao je gradonačelnik Predappia, Giorgio Frassineti (Demokratska stranka, ljevica), napose jer su sva tri grada postala meka neonacista.

Razgovorima o teretu totalitarističkih režima pridružit će se i filmski producent podrijetlom iz Hrvatske Branko Lustig, koji je kao dijete bio deportiran u koncentracijski logor Auschwitz te Bergen-Belsen.

Masilingerov je projekt Hitlerovu rodnu kuću pretvoriti u "Kuću odgovornosti", kako bi postala mjesto sjećanja i susreta.

20.09.2011. 19:08:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh