« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
HLADNORATOVSKE ZALIHE

SAD i Rusija nisu postigli dogovor o nuklearnom naoružanju

Nijedna strana nije navela razloge zašto nije postignut sporazum koji treba naslijediti START 1 iz 1991. godine

(Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Dmitrij Medvedev

,

START

,

nuklearno naoružanje

Predsjednik SAD-a Barack Obama i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev nisu u petak uspjeli postići sporazum o smanjenju hladnoratovskih zaliha nuklearnog naoružanja ali su obećali nastaviti raditi na sporazumu u novoj godini.

Obama je novinarima u Kopenhagenu nakon sastanka s Medvedevom rekao da su Washington i Moskva "prilično blizu" sporazumu ali je viši dužnosnik Kremlja kasnije rekao da će se razgovori nastaviti u siječnju nakon praznika.

"Bit će mali prekid, oni (Amerikanci) će imati božićne praznike a onda ćemo mi imati svoje", rekao je novinarima glavni savjetnik za vanjsku politiku u Kremlju Sergej Prikhodko.

Nijedna strana nije navela pojedinosti zašto se razgovori o sporazumu koji treba naslijediti START 1 sporazum iz 1991. godine nisu uspjeli zaključiti do predviđenog roka od 5. prosinca i zašto još nisu dali nikakav rezultat, pa čak ni nakon susreta dvojice čelnika na marginama UN-ove konferencije o klimi u danskoj prijestolnici.

Obama je pažljivo izbjegavao bilo kakvo spominjanje neslaganja u svojim izjavama nakon razgovora s Medvedevom.

"Ostvarujemo izvanredan napredak. Prilično smo blizu dogovora. I siguran sam da će biti biti pravovremeno dovršen", rekao je Obama. Medvedev je rekao da postoje "određene tehničke pojedinosti koje zahtijevaju daljnji rad", ali nije dao dodatna objašnjenja. (hina/metro-portal)

18.12.2009. 21:33:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh