« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
KAI EIDE:

SAD i NATO ne smiju zaboraviti civilne ciljeve u Afganistanu

Vojni aspekt ne smije odvratiti pozornost SAD-a i saveznika s važne zadaće ostvarenja civilnih i političkih ciljeva, rekao je izaslanik UN-a

Kai Eide
Kai Eide (Getty Images)
Više o

SAD

,

NATO

,

Afganistan

,

rat u Afganistanu

,

Kai Eide

Posebni izaslanik UN-a za Afganistan Kai Eide u srijedu je upozorio SAD i ostale zapadne sile da ne dopuste da planirano slanje vojnika u Afganistan odvrati njihovu pozornost s civilnih i političkih ciljeva u toj zemlji.

Washington se obvezao da će u Afganistan u predstojećih nekoliko mjeseci poslati dodatnih 30.000 vojnika, pa će ukupan broj zapadnih vojnika ondje biti više od 140.000. I druge su se članice NATO-a obvezale da će u Afganistan, u pomoć domaćim snagama u borbi s talibanima poslati svoje vojnike.

"Vojni aspekt ne smije odvratiti pozornost SAD-a i drugih zapadnih zemalja s jednako važne zadaće ostvarenja civilnih i političkih ciljeva", rekao je Eide Vijeću sigurnosti.

On je upozorio kako su Afganistanci nezadovoljni sporom obnovom infrastrukture u zemlji i čestim talibanskim napadima, unatoč prisutnosti stranih vojnika ondje. Pozvao je na što hitniji angažman na izgradnji zemlje i trajno protjerivanje talibana.

Kazao je kako bi revidirana politička strategija trebala pomoći u izgradnji civilnih institucija te afganistanskoj vladi omogućiti normalno funkcioniranje, a cijeloj zemlji pružiti mogućnost ekonomskog razvoja. (hina/metro-portal)

06.01.2010. 23:45:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh