« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
PROBUĐENA TURRIALBA

Vulkanski pepeo prekriva predgrađa glavnoga grada Kostarike

Vulkan Turrialba zadnji put je eruptirao 1866. no još se smatra aktivnim pa slijede geološke procjene stupnja opasnosti

(nacion.com)
Više o

Kostarika

,

San Jose

,

Turrialba

,

erupcija vulkana

Stupanj opasnosti, nakon erupcije vulkana Turrialbe, 40 km udaljenog od glavnoga grada Kostarike, San Josea, koji od utorka izbacuje pepeo, pojačan je u srijedu sa stupnja 'zeleno' na 'žuto', izvijestilo je u srijedu Državno povjerenstvo za izvanredne situacije.

"Pepeo je već počeo prekrivati neka predgrađa San Josea, a donio ga je vjetar", rekla je dužnosnica povjerenstva, Vanessa Rosales, najavivši i povećani stupanj opasnosti. "Seizmička aktivnost je nešto povećana u samome krateru", rekla je.

Skupina stručnjaka državne Seizmološke mreže te vulkanološkog i seizmološkog opservatorija Kostarike, u srijedu je analizirala materiju što je izbacuje vulkan kako bi se precizno odredio stupanj opasnosti.

Zbog predostrožnosti je nacionalni park u kojemu se Turrialba nalazi odmah zatvoren, a tridesetak stanovnika koji žive u blizini, evakuirano je.

Geolozi će proučiti vrstu materije koju izbacuje vulkan, visok 3.340 metara, čija je zadnja erupcija bila 1866., no još se uvijek smatra aktivnim. Važno je utvrditi izbacuje li vulkan magmu, što se dogodilo davne 1866. Za sada znanstvenici opažaju nešto više plinova i bijeli pepeo. (hina/metro-portal)

07.01.2010. 00:48:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh