Metro-portal.hr

objavljeno 06.01.2010. 23:45:52
KAI EIDE:

SAD i NATO ne smiju zaboraviti civilne ciljeve u Afganistanu

Vojni aspekt ne smije odvratiti pozornost SAD-a i saveznika s važne zadaće ostvarenja civilnih i političkih ciljeva, rekao je izaslanik UN-a

Kai Eide
Kai Eide (Getty Images)

Posebni izaslanik UN-a za Afganistan Kai Eide u srijedu je upozorio SAD i ostale zapadne sile da ne dopuste da planirano slanje vojnika u Afganistan odvrati njihovu pozornost s civilnih i političkih ciljeva u toj zemlji.

Washington se obvezao da će u Afganistan u predstojećih nekoliko mjeseci poslati dodatnih 30.000 vojnika, pa će ukupan broj zapadnih vojnika ondje biti više od 140.000. I druge su se članice NATO-a obvezale da će u Afganistan, u pomoć domaćim snagama u borbi s talibanima poslati svoje vojnike.

"Vojni aspekt ne smije odvratiti pozornost SAD-a i drugih zapadnih zemalja s jednako važne zadaće ostvarenja civilnih i političkih ciljeva", rekao je Eide Vijeću sigurnosti.

On je upozorio kako su Afganistanci nezadovoljni sporom obnovom infrastrukture u zemlji i čestim talibanskim napadima, unatoč prisutnosti stranih vojnika ondje. Pozvao je na što hitniji angažman na izgradnji zemlje i trajno protjerivanje talibana.

Kazao je kako bi revidirana politička strategija trebala pomoći u izgradnji civilnih institucija te afganistanskoj vladi omogućiti normalno funkcioniranje, a cijeloj zemlji pružiti mogućnost ekonomskog razvoja. (hina/metro-portal)

06.01.2010. 23:45:52
http://metro-portal.hr/sad-i-nato-ne-smiju-zaboraviti-civilne-ciljeve-u-afganistanu/30140/