« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
UNATOČ SVEMU

SAD i dalje zemlja s najboljim globalnim imidžem

Istraživanje GfK pokazalo je da imidž Sjedinjenih Država nije pao, a slijede ih Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Japan...

SAD i dalje zemlja s najboljim globalnim imidžem
SAD i dalje zemlja s najboljim globalnim imidžem (Shutterstock)
Više o

SAD

,

GfK

,

31. listopada

SAD su zadržale vodeću poziciju na ljestvici 50 zemalja kao zemlja s najboljim globalnim imidžom, pokazalo je u utorak objavljeno istraživanje Instituta GfK. U kategorijama odgovornosti za svjetski mir SAD je pak zauzeo 21. a u zaštiti okoliša 26. mjesto, upozorava Simon Anholt, autor istraživanja i savjetnik brojnih vlada.

Francuska je na ljestvici općeg imidža zauzela treće mjesto, zamijenivši mjesta s Njemačkom. Na četvrtom je mjestu Velika Britanija a na petom Japan.

Među vodećih deset najveće su promjene u plasmanu zabilježile južnoeuropske zemlje. Tako Španjolska više nije među prvih deset, dok je Italija pretekla Kanadu i zauzela sedmo mjesto. Najveći pomak na ljestvici ove je godine zabilježila Kina, skočivši s prošlogodišnjeg 41. na 14. mjesto.

''Nakon prošlogodišnjeg ogromnog skoka Sjedinjenih Država i njihovog uzleta na vodeću poziciju na ljestvici zahvaljujući izboru predsjednika Obame, situacija je u ovoj godini ostala relativno stabilna", zaključio je Anholt. ''Međutim, neizvjesna globalna gospodarska klima u kombinaciji s financijskim paketima pomoći, prirodnim katastrofama i građanskim nemirima urodili su zanimljivim promjenama, osobito među južnoeuropskim zemljama", dodao je.

U globalnom istraživanju koje je provedeno u srpnju i kolovozu 50 zemalja ocjenjeno je u šest kategorija, uključujući izvoz, sustav upravljanja, kulturu, ljude, turizam, te imigraciju i investiranje. (hina/metro-portal)

12.10.2010. 20:16:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh