« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

SAD i dalje uvjetuje pregovore s Iranom

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

Iran

,

Condoleezza Rice

,

Saed Džalili

Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je u petak kako je zaustavljanje iranskog nuklearnog programa i dalje ostaje preduvjet za pregovore Washingtona s Iranom, iako administracija šalje jednog od svojih najviših diplomata na subotnje pregovore u Ženevu s glavnim iranskim nuklearnim pregovaračem Saedom Džalilijem.

"Odluka da u Ženevu pošaljemo državnog podtajnika Williama Burnsa afirmacija je naše politike koju već neko vrijeme promičemo s našim europskim saveznicima i sa skupinom P5+1", kazala je Rice novinarima u State Departmentu.

Naglasila je kako je odlazak Burnsa na pregovore skupine pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačke s iranskim izaslanikom "snažan signal cijelom svijetu" da SAD vrlo ozbiljno uzima aktualne diplomatske napore.

"Svima treba biti jasno da SAD ima uvjet za početak pregovora s Iranom, a taj uvjet ostaje provjerljivi prekid aktivnosti na obogaćivanju i preradi urana."
Condoleezza Rice
Rice je to kazala odgovarajući na pitanje novinara u State Departmentu je li odlazak Burnsa na pregovore u Ženevu znak američke želje za uspostavom novih odnosa s Iranom, koji bi uključivali i otvaranje "interesnog" diplomatskog ureda u Teheranu i obnovu izravnih zrakoplovnih letova.

Naglasila je kako sudjelovanje Burnsa u ženevskim pregovorima ne znači da je Washington spreman za otvorenu raspravu za Iranom, za koju je preduvjet da Teheran prekine aktivnosti koje mogu voditi razvoju nuklearnog oružja.

Očekuje se da će Iran u Ženevi dati službeni odgovor na međunarodnu ponudu paketa poticajnih mjera koji mu je ponuđen u zamjenu za prekid nuklearnog programa.

Ponovivši kako je Iran opasna zemlja, koja nastavlja s opasnom politikom za međunarodni mir i stabilnost, posebno s podrškom terorizmu i nastavkom usvajanja tehnologije koja može voditi do nuklearnog oružja, Rice je naznačila očekivanje SAD-a da se to promjeni.

"No, svaka zemlja može promijeniti smjer. SAD nema stalnih neprijatelja", kazala je Rice.

Na pitanje novinara je li za zaokret u politici prema Iranu inspiracija posuđena iz kampanje demokratskog predsjedničkog kandidata Baracka Obame, koji inzistira da se prioritet da diplomatskim naporima, Rice nije odgovorila. (HINA/METRO)

18.07.2008. 23:25:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh