« Svijet
objavljeno prije 16 godina

Obama neće držati govor kod Brandenburških vrata

Nijemcima se ne sviđa da budu pozornica američke predsjedničke kampanje.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (GETTY IMAGES)
Više o

Barack Obama

,

Berlin

,

Brandenburška vrata

Demokratski kandidat za američkog predsjednika Barack Obama odlučio je da svoj govor u Berlinu neće održati kod Brandenburških vrata, rekli su njegovi pomoćnici u petak.

Kandidat demokrata za Bijelu kuću planira uskoro putovati u Jordan, Izrael, Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku. Govor u Berlinu bit će jedan od većih događaja turneje.

"Barack nam je vrlo rano jasno rekao da ne misli da ima ikakvog smisla da govori na Brandenburškim vratima, jer je mislio da bi to moglo ispasti pretenciozno."
Denis McDonough,
Obamin suradnik za vanjsku politiku

Nakon što se u Obaminom izbornom stožeru svojedobno pojavila ideja da se berlinski govor održi pred Brandenburškim vratima, njemački političari nisu baš reagirali s oduševljenjem. Najviši političar kome se takva ideja svidjela bio je ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, a bila je prihvatljiva i berlinskom gradonačelniku. No, kancelarka Angela Merkel izjavila je kako Brandenburška vrata "ne bi trebala biti kulisa za američku predizbornu kampanju". Ispred te povijesne kulise dosad su govorili samo neki američki predsjednici, poput Ronalda Reagana ili Billa Clintona.

Republikanski kandidat John McCain izjavio je da Obamino putovanje u Europu izgleda kao pokušaj održavanja političkih skupova u inozemstvu. Obama je popularan u Europi i očekuje se da će govor u Berlinu okupiti mnogo ljudi.

Obamini pomoćnici su rekli da razmatraju nekoliko mogućih lokacija govora u Berlinu. Ben Rhodes, pisac Obaminih govora, najavio je da Obama u Berlinu govoriti o "potrebi jačanja transatlantskih odnosa kako bi se nosili s izazovima 21. stoljeća". (HINA/METRO)

19.07.2008. 00:09:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh