« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SRETAN ROĐENDAN

Nelson Mandela danas slavi 90. rođendan

Ikona borbe protiv apartheida, politički zatvorenik sa stažom od 27 godina i dobitnik Nobelove nagrade za mir ušao je u 10. desetljeće života.

Mandela na koncertu u čast njegovog rođendana
Mandela na koncertu u čast njegovog rođendana (GETTY IMAGES)
Više o

Nelson Mandela

,

apartheid

Da je netko 1964. godine rekao Nelsonu Mandeli da će dočekati 90. rođendan kao jedna od najpopularnijih svjetskih ličnosti, Mandela bi ga vjerojatno proglasio luđakom. Te je godine osuđen na doživotni zatvor zbog izdaje, kao vođa Afričkog nacionalnog kongresa koji se borio za jednaka prava svih rasa u Južnoafričkoj republici.

Istovremeno, Mandela je vodio i oružano krila ANC-a, Umkhonto we Sizwe, smatrajući da pristup koji je proslavio Mahatmu Gandhija neće naići na plodno tlo među njegovim sunarodnjacima. Tako je optužnica uključivala i sabotaže, oružane napade i pobunu protiv sustava, što je u konačnici dovelo do doživotne kazne.

Kada je trinaest godina kasnije Steven Biko okrutno ubijen, Mandela je imao još manje šanse za ovako značajan jubilej.

No, tijekom godina provedenih na izoliranoj stijeni Robben Islanda, njegovi su poklonici širom svijeta počeli mijenjati sliku o Mandeli kao teroristu i ubojici. Postao je simbolom borbe za ravnopravnost rasa, iako se oružane borbe nije odricao ni u zatvoru.

Promjene u svijetu krajem 80-ih godina, rasap komunizma i sve veće gospodarske poteškoće prirodnim dobrima bogate Južnoafričke republike promijenile su i stav vladajuće kaste bijelaca. Kad je predsjednik JAR-a postao Frederik de Klerk, sloboda je postala bližom i izvjesnijom, pa je 1990. godine napokon i dočekao puštanje iz zatvora.

Hrabra odluka de Klerka bila je popraćena negodovanjem bijele manjine, no uglavnom su svi prihvatili da je doba apartheida nepovratno prošlo.

Zajednička suradnja de Klerka i Mandele na smirivanju stanja u JAR i uvođenju višestranačkog sustava, uz jednaka prava svih stanovnika, nagrađena je Nobelovom nagradom za mir 1993. godine, a već slijedeće godine Nelson Mandela je izabran za predsjednika Južnoafričke republike na prvim slobodnim izborima u povijesti te države.

Nakon deset godina povukao se u političku mirovinu, nastavljajući borbu za poboljšanje situacije u cijeloj Africi, u čemu ga nije omela niti osobna tragedija, smrt sina od AIDS-a pred tri godine.

Već nekoliko tjedana traju proslave njegovog rođendana širom svijeta na različitim mirovnim manifestacija, a kruna svega bio je prošlotjedni veliki open-air koncert u Londonu.

Današnji dan Mandela provodi okružen obitelji i prijateljima u svojoj kući. Pa, sretan vam rođendan, gospodine Mandela.

18.07.2008. 10:49:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh