« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
NUKE TALKS

SAD domaćin summita o nuklearnoj sigurnosti

Barack Obama nada se da će sudionici prepoznati prijetnju i započeti koordinirane napore za "stavljanje pod ključ" svih zaliha visokoobogaćenog uranija i plutonija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

SAD

,

atomska bomba

,

summit

,

nuklearno oružje

,

plutonij

,

uranij

Uz sudjelovanje predsjednika država ili vlada 46 zemalja u Washingtonu će se u ponedjeljak i utorak održati summit o nuklearnoj sigurnosti, posvećen mjerama zaštite svjetskih zaliha visokoobogaćenog uranija i plutonija koji se mogu koristiti za izradu atomskog oružja.

Domaćin summita, predsjednik Barack Obama nada se da će sudionici prepoznati prijetnju i započeti koordinirane napore za "stavljanje pod ključ" svih zaliha visokoobogaćenog uranija i plutonija, osjetljivog za krađu u iduće četiri godine, najavila je Bijela kuća.

"Naša sadašnja najveća briga zapravo su pitanja nuklearnog terorizma i širenja nuklearnog oružja. Sve više zemalja pribavlja nuklearno oružje, ono se sve manje kontrolira, manje je sigurno, nuklearni materijal putuje", rekao je Obama u Pragu u četvrtak, nakon potpisivanja novog ugovora o ograničavanju nuklearnog naoružanja s Rusijom (Novi START).

Nuklearni summit, najveće okupljanje međunarodnih čelnika u Sjedinjenim Državama više od 60 godina, sljedeći je korak u Obaminom dugoročnom planu za postupno oslobađanje svijeta od nuklearnog oružja.

Procjenjuje se da u svijetu ima dovoljno materijala upotrebljivog za izradu više od 120 tisuća atomskih bombi.

Osim ugovora s Rusijom, Obama je prošloga tjedna objavio novu američku nuklearnu strategiju, koja obuhvaća daljnje smanjenje nuklearnog arsenala, odbacuje razvoj novih bojnih glava i isključuje većinu nenuklearnih zemalja svijeta od prijetnje ili napada iz SAD-a. Na drugoj strani, sve više zemalja planira graditi nuklearne elektrane, cvatu mreže za krijumčarenje nuklearnog materijala, poput one pakistanskog stručnjaka A.Q. Khana, a smatra se da je Al-Kaida spremna uporabiti bilo kakav nuklearni materijal jer ga se već 10 godina nastoji domoći, navodi američki tisak.

"Terorističke skupine poput Al-Kaide su jasno zaintersirane za nabavu i uporabu nuklearne tehnologije", kazao je američki dužnosnik za protuterorizam, pod uvjetom da ostane neimenovan. "Zasad se ne čini da su ostvarili puno napretka u tome, ali mi nastavljamo preispitivati svaku informaciju koju dobijemo", dodao je.

Nikakav novi sporazum se ne očekuje na summitu, iako će SAD i Rusija potpisati dugo odgađan ugovor po kojem će svaka strana raspolagati s 34 tone plutonija u gradaciji za nuklearno oružje, zaostalog iz Hladnog rata, izjavio je američki dužnosnik na brifingu uoči skupa. Američka administracija nada se da će od čelnika koji sudjeluju na summitu dobiti obećanje da će pojačati mjere za povećanje sigurnosti zaliha visokoobogaćenog uranija i plutonija, od kojih su većina gorivo za istraživačke reaktore ili one za proizvodnju medicinskih izotopa. Primjerice, očekuje se da će SAD potaknuti čelnike da ratificiraju konvenciju UN-a koja traži da zemlje osiguraju nuklearni materijal na svom teritoriju. Trenutačno se one obvezuju samo na zaštitu nuklearnog materijala koji se šalje preko granice.

"Svi će imati koristi od snažnijih nacionalnih i međunarodnih mjera. To je područje za koje vjerujemo da je moguće postići široki međunardoni konsenzus", izjavio je Gary Samore, stručnjak Bijele kuće za neširenje nuklearnog oružja, koji je nadgledao pripreme za summit.

Samo 25 kg visokoobogaćenog uranija dovoljno je za manju atomsku bombu, a procjenjuje se da u svijetu ima 1,58 tona visokoobogaćenog uranija i pola tone plutonija u 40 zemalja.

Po riječima Matthewa Bunna, sa sveučilišta Harvard, glavni problem je u tome što ne postoje globalna pravila koja bi definirala kako se točno moraju osigurati nuklearna postrojenja, nuklearna oprema i nuklearni materijali. Mora biti određen nekakav minimum sigurnosti, a to još uopće nije definirano, rekao je taj američki stručnjak.

Američki analitičari su izrazili očekivanja da će upravo postignuti američko-ruski sporazum o smanjenju nuklearnih arsenala pozitivno djelovati na sudionike summita u Washingtonu. Skup je najveće okupljanje svjetskih državnika u SAD-u od osnivačke konferencije UN-a u San Franciscu 1945., i najveći summit u povijesti posvećen isključivo pitanju osiguranja svjetskih zaliha nuklearnog materijala.

Samo 25 kg visokoobogaćenog uranija dovoljno je za manju atomsku bombu, a procjenjuje se da u svijetu ima 1,58 tona visokoobogaćenog uranija i pola tone plutonija u 40 zemalja. Radna skupina za fisijski materijal, krovna organizacija nevladinih udruge koje se bave nuklearnim pitanjima, procjenjuje da u svijetu ima dovoljno materijala upotrebljivog za izradu više od 120 tisuća atomskih bombi.

Na kraju summita očekuje se prihvaćanje zajedničke izjave o mjerama protiv krijumčarenja nuklearnog materijala, mjerilima za osiguranje zaliha visokoobogaćenog urana i plutonija, te akcijski plan za ispunjenje tih zadaća u iduće četiri godine. Summit će se održati uz izuzetno pojačane mjere sigurnosti u Washingtonu, uključujući i gotovo potpunu blokadu prometa u najužem središtu grada. (hina/metro-portal)

11.04.2010. 12:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh