« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
WTF?!

SAD će pomilovati Snowdena?

Američke vlasti namjeravaju ponuditi pomilovanje bivšem zaposleniku NSA Edwardu Snowdenu ako bi on prekinuo s objavljivanjem tajnih dokumenata

Snowden bi trebao prestati objavljivati podatke
Snowden bi trebao prestati objavljivati podatke (Arhiva)
Više o

SAD

,

NSA

,

Snowden

,

pomilovanje

Richard Ledgett, u NSA-u zadužen za procjenu štete nastale curenjem informacija, izjavio je kako bi on bio za nagodbu o pomilovanju. 'Po mojem osobnom mišljenju, vrijedi razgovarati o tome', rekao je Ledgett za televizijsku mrežu CBS.

'Tražio bih jamstvo da je ostatak podataka siguran i moji zahtjevi kad je riječ o tome jamstvu bili bi vrlo visoki, viši od obične izjave s njegove strane', pojasnio je.

Informacije što ih je objavio Snowden otkrile su razmjere špijunske aktivnosti NSA-a. Ideju o pomilovanju odbacio je međutim ravnatelj NSA-a general Keith Alexander.

'To je kao da otmičar otme 50 ljudi, ubije ih 10 i onda kaže, ako mi date potpunu amnestiju pustit ću ovih 40. Što biste vi učinili?', izjavio je Alexander, koji će početkom iduće godine otići u mirovinu.

U jednom ranijem intervjuu za agenciju Reuters, Ledgett je izjavio kako je duboko zabrinut zbog tajnih dokumenata koji još nisu objavljeni, a koji se nalaze među 1,7 milijuna dokumenata za koje se vjeruje da su dostupni Snowdenu.

Snowdenovo objavljivanje informacija ima 'kataklizmičke' dimenzije za agenciju, rekao je tada Ledgett.

Službeno američko stajalište prema Snowdenu nije se promjenilo, State Department smatra da se on mora vratiti u SAD. SAD je optužio Snowdena za krađu državne imovine, neovlašteno objavljivanje informacija važnih za obranu i objavljivanje tajnih informacija. Za svaku od tih optužbi mogao bi dobiti najviše 10 godina zatvora.

Ovog je vikenda NSA pustila u svoje prostorije televizijsku ekipu CBS-a, po prvi put u povijesti, što se tumači kao pokušaj uvođenja transparentnosti u rad agencije.

16.12.2013. 18:00:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh