« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
OBAMA PORUČIO

SAD će braniti Južnu Koreju u slučaju nastavka sukoba

Američki predsjednik Barack Obama i njegov južnokorejski kolega Lee Myung-bak dogovorili su održavanje novih zajedničkih vojnih vježbi kao odgovor na topnički napad Sjeverne Koreje

Obama i Myung-bak
Obama i Myung-bak (Getty Images)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

Južna Koreja

,

Lee Myung-Bak

,

vojne vježbe

Obama je u telefonskom razgovoru sa južnokorejskim predsjednikom izjavio da SAD ostaju u potpunosti posvećene obrani svog saveznika, Južne Koreje, te da zajedničke vojne vježbe u predstojećim danima imaju za cilj osnažiti usku suradnju dviju zemalja kad je u pitanju sigurnost, kaže se u priopćenju Bijele kuće objavljenom u utorak navečer po američkom vremenu.

U prilog ovom dogovoru ide i vijest da je američki nosač aviona George Washington, koji se nalazi u sastavu Sedme flote, isplovio iz svoje matične baze u japanskoj Yokosuki u srijedu ujutro po lokalnom vremenu. Iz zapovjedništva Sedme flote nisu to htjeli komentirati, već su samo naveli da je isplovljavanje nosača aviona bilo već ranije predviđeno. Na nosaču aviona George Washington nalazi se 75 borbenih zrakoplova, te posada od šest tisuća ljudi.

Sjeverna Koreja je u utorak ispalila oko 100 granata na južnokorejski otok Yoenpyeong, koji je udaljen 12 kilometara od obale Sjeverne Koreje, i na kojem živi oko 1.600 stanovnika. Tom prilikom dva su južnokorejska vojnika poginula, a 13 ih je ranjeno. Nakon toga je Južna Koreja uzvratila vatru i ispalila 80 granata. (hina/metro-portal)

24.11.2010. 08:27:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  janais
  24.11.2010. 09:20
  Samo se to čekalo, nakon velike krize uvijek slijedi rat većih razmjera koji će pokrenuti proizvodnju i staviti države na noge, promjeniti kartu svijeta napraviti nove vazale i uništiti onog koji je previše digao glavu. Kina je previše napredovala u odnosu na SAD i tome se mora stati na kraj. S obzirom da je Kina glavni sponzor sjeverne Koreje zaključak se sam nameće!
 2. avatar
  donhuangenaro
  24.11.2010. 11:24
  slično kao i prva dva svjetska rata, vojno industrijsko bankarski kartel želi rat, jer rat je najprofitabilniji biznis...
 3. avatar
  ZarađujemMasno
  24.11.2010. 11:26
  neš ti pomoći
 4. avatar
  emin
  24.11.2010. 14:03
  Naravno da "BRIK" organizacija nije nastala bez razloga da se stane na put USA i NATOu. Da je USA profitirala sa prodajom oruzja i da u sadasnjoj krizi trazi nova zarista izvan svoje zemjle je poznato.
 5. avatar
  donhuangenaro
  24.11.2010. 14:41
  tako je... imamo posla sa očajnim monstrumom koji se bori za preživljavanje

  crkni... puj! :-))))
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh