« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
POLITIČKE POVLASTICE

Saborske mirovine tek s navršenih 60 godina života i 25 godina staža

Novim se zakonom izjednačava se pravo na starosnu mirovinu ženskih i muških zastupnika, a za žene se uvodi i prijelazno razdoblje do 2031. godine

Sabor
Sabor (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

Sabor

,

saborska mirovina

,

saborski zastupnici

Izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika, kojima se predlaže pooštravanje uvjeta za ostvarivanje prava na zastupničku mirovinu, te izjednačavanje mirovinskih uvjeta za zastupnike i zastupnice, vladajući su pozdravili radi usklađivanja s općim mirovinskim principom, dok je oporba upozorila da se odgodom njegove primjene do idućeg saziva Sabora, samo prolongiraju postojeće povlastice, piše Hina.

Ministar uprave Davorin Mlakar obrazložio je da se, radi usklađenja s općim mirovinskim sustavom, ujednačavaju mirovinski uvjeti za muškarce i žene, tako da će ubuduće mirovinu moći ostvariti zastupnici, odnosno zastupnice koji navrše 60 godina života, 25 godina staža te ostvare najmanje jedan puni mandat u Hrvatskom saboru.

Novim se zakonom izjednačava se pravo na starosnu mirovinu ženskih i muških zastupnika, a za žene se uvodi i prijelazno razdoblje do 2031. godine.

Zakon bi stupio na snagu s danom konstituiranja idućeg saziva Sabora i ne bi se odnosio na zastupnike koji su pravo na mirovinu stekli u prethodnim sazivima, uključujući i sadašnji saziv.

Silvano Hrelja (HNS/HSU) ocijenio je da kako "nema razloga da ne glasa za predloženo rješenje, ali i da je ono kratkog dometa i ne zadire u suštinu problema, u trenutku kada građani nedvosmisleno traže ukidanje povlastica političke elite".

"Mislim da je vrijeme da donesemo odluku da i zastupnici idu u mirovinu po općim propisima", poručio je Hrelja, koji smatra da bi se specifičnost posla saborskih zastupnika mogla valorizirati na druge načine, posebnim dodacima, kao u slučaju akademika.

Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti) tvrdi da pak da je riječ o "čistom licemjerju" jer se ne dira nikoga tko je od 1995. do danas ostvario mirovinska prava po starom zakonu. Novi zakon se primjenjuje tek od idućeg saziva, a njegovi efekti mogli bi biti vidljivi tek 2018., smatra Lesar, uz ocjenu da se ovim zakonom samo zadržavaju stečene mirovinske privilegije za zastupnike, članove Vlade i ustavne suce.

Ističući apsolutnu potporu Kluba HDZ-a, Emil Tomljanović je istaknuo da se pooštravaju uvjeti za ostvarivanje prava na zastupničku mirovinu, te, radi sklađivanja s općim mirovinskim principom, izjednačavaju uvjeti za muškarce i žene.

13.04.2011. 19:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh